BG | EN

Прокуратурата обвини кмета на с. Дивотино в укриване на данъци

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Румен С. – кмет на с.Дивотино, за укриване на данъчни задължения в особено големи размери, съобщи пресцентърът на прокуратурата днес.

Румен С. е предаден на съд, затова, че в периода 13.02.2008г. -12.02.2011г. в гр. София, в условията на продължавано престъпление, е избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 833 297,95 лв., от които 555 531,97 лв. дължим данък по Закона за ДДС и 277 765,98 лв. дължим корпоративен данък по Закона за Корпоративното подоходно облагане, поясняват от държавното обвинение.

Според прокуратурата, престъплението е било реализирано като при воденето на счетоводството многократно са съставяни документи с невярно съдържание, в които били отразявани сделки, без те да са реално осъществени.

След това, при подаване на изискуемите от закона декларации пред НАП 24 пъти
Румен С. потвърдил тази неистина и по този начин ежемесечно намалял размера на дължимия към фиска данък добавена стойност, както и дължимия за съответната година корпоративен данък, се разбира още от информацията на
Софийска градска прокуратура .

Към този период Румен С. бил едноличен собственик и управител на търговско дружество, занимаващо се с вътрешна и външна търговия, посредническа маркетингова, рекламна, информационна и издателска, туристическа, транспортна, строителна и селскостопанска дейност, хотелиерство и ресторантьорство.

Спрямо кмета на с.Дивотино е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 хил. лв., посочваот още от прокуратурата като допълват, че ако бъде признат за виновен Румен С. може да получи наказание лишаване от свобода за срок от 1 /една/ до 8 /осем/ години и „глоба“ от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините