BG | EN

Прокуратурата обвини кмета на Златица в длъжностно присвояване

Магдалена Иванова – кмет на община Златица

Магдалена Иванова – кмет на община Златица, Снимка: zlatitsa.bg

Софийска градска прокуратура /СГП/ е повдигнала обвинение на Магдалена Иванова – кмет на община Златица, за извършено документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери –
на сума в общ размер над 1 млн. лв. и представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие и при условията на продължавано престъпление.

Това съобщи днес пресцентърът на прокуратурата, като пояснява, че Иванова е привлечена към наказателна отговорност, затова, че на 20.01.2014г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Златица, е съставила декларация, в която е удостоверила неверни обстоятелства. Те се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ . В действителност, различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 хил. лв., без ДДС, били финансирани и изпълнени по договор между община „Златица“ и частно дружество, твърди прокуратурата.

Магдалена И. изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажните работи (СМР), пояснява пресцентърът на държавното обвинение.

Второто обвинение се отнася за действията на кмета на Златица в периода 14.07.2014г. до 18.12.2014г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена Иванова осъществила, според държавното обвинение, длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 млн. лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от държавния бюджет по програма за 2014г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“.

В качеството й на кмет на община Златица Иванова имала задължение да ги пази и управлява, но вместо това, в съучастие с друго длъжностно лице от община Златица и управител на частно търговско дружеството като помагачи, тя се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени СМР, посочват от прокуратурата.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание – Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени.

По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

За самото съставяне на официални документи с невярно съдържание не може да се търси наказателна отговорност от Магдалена Иванова, тъй като не е участвала в изготвянето им, но е била запозната с неверността на отразените в тях обстоятелства, се разбира още от съобщението на прокуратурата.

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за престъпление по чл. 311 от Наказателния кодекс (НК), Магдалена И. може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност“.

За престъплението по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване) законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество на осъдения, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините