BG | EN

Прокуратурата обвини Дончо Атанасов и Светослав Глосов по делото за катастрофата край Своге

автобусът след катастрофата край Своге
Снимка: пресцентър на МВР

Шофиране с превишена скорост и лошо качество на асфалта са причините за тежката катастрофа край Своге миналия август, при която загинаха 20 души, а други 8 бяха ранени, твърдят от прокуратурата.

Окръжната прокуратура в София привлече като обвиняеми членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Дончо Атанасов и Светослав Глосов и още 5-ма души по делото за катастрофата на автобус край Своге, при която загинаха 20 души.

Според държавното обвинение, на двамата членове на Управителния съвет на АПИ е повдигнато обвинение за престъпление по служба, за това че не са разпоредили поправката на некачествено извършените работи при ремонта на пътя от фирмата „Трейс Своге“, а 5-ма души се обвиняват в престъпление по транспорта, извършено при независимо съпричиняване, заедно с водача на автобуса, за смъртта на 20 пътници и причинените средни телесни повреди на още 8.

Атанасов и Глосов са с парични гаранции от 10 хил. лв, а изпълнителният директор на “Трейс“ – Бисер Иванов – 15 хил. лв., а на останалите обвиняеми гаранцията е в размер на по 2 хил. лева.

Само ден след тежката катастрофа Окръжна прокуратура – София привлече като обвиняем водача на автобуса Григор Григоров за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице. С постановления на наблюдаващия прокурор на шофьора бе наложена забрана да напуска пределите на страната и му бе отнето свидетелството за правоуправление на МПС.

На 31.08.2018г. следователи иззеха 9 проби от настилката, които са били предоставени на вещите лица за изготвяне на експертиза за показателите на асфалтовата смес и отговарят ли те на утвърдената рецепта за асфалтова смес за износващ пласт на покритието на пътя и на нормативно установените стандарти, припомнят от прокуратурата.

От събраните по делото доказателства е било изяснено, че при движението си в зоната на десен завой, по двупосочно платно за движение, състоящо се от две пътни ленти, при мокра асфалтова настилка, автобусът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се автомобили и се е удaрил с товарни автомобили Нисан Примера и Ситроен Берлинго. След втория удар автобусът напуснал платното за движение от дясната му страна, ударил се в еластичната ограда, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. При спускането си по него автобусът се преобърнал и се установил на дясната си страна върху равнинен терен, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Скоростта на автобуса към момента на навлизане в завоя е била около 53,5 км./час и с тази скорост водачът на автобуса не е имал техническа възможност при наличното състояние на мократа асфалтова настилка да премине през пътния участък на завоя без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа възможност водачът на автобуса, според прокуратурата, би имал, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км./час. Поради това прокуратурата продължава да поддържа обвинението си срещу шофьора Григоров за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на 20 лица и телесни повреди на  8 пострадали, което, според държавното обвинение, представлява основната причина за настъпване на пътния инцидент.

В съобщение на прокуратурата се посочва още, че от събраните доказателства е установена и техническа  причина за възникването на катастрофата и това е значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. В резултат на нормативно несъответстващата  структура на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил силно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на пътно-транспортното произшествие. Грапавостта на пътното покритие по показател дълбочина е била оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото, посочват от държавното обвинение.

В строителната документация за изпълнение на СМР на ЛОТ 17 от проект „Транзитни пътища V“, са заложени изисквания относно вида и качеството на вложения материал, установила проверката. Изискването е било в асфалтовата смес да има едър трошен камък, с коефициент на полируемост не по-малко от 50.

От заключението на експертизата, обаче, се установило, че в асфалтовата смес бил вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено полиране е 28. Липсата на едър скален материал води до това да не се създаде добър скелет на асфалтовия пласт и податливост за образуване на коловози и недобро сцепление между гумите на автомобила и пътната настилка. Това състояние на участъка от пътя в района на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат, се посочва в съобщението на държавното обвинение.

Установено е, че пътят в района на произшествието, предвид интензивността на натоварването му, съгласно утвърдените правила и изисквания, е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане. Установено е било също, че в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда.

От събраните доказателства обаче било установено, че монтираната в участъка на произшествието еластична предпазна ограда не би могла да задържи пътно превозно средство – автобус върху пътната настилка.

Съобразявайки събраните доказателства за действията, които са били извършени от 5 различни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този участък от пътя, както и създадените от тях документи, удостоверяващи точното и качествено изпълнение на дейностите по ремонта и вида и качеството на вложените материали, Окръжна прокуратура – София е повдигнала обвинения и на Б.Иванов – ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс  София“ ЕАД-  изпълнител по Проект „България- Транзитни пътища V – ЛОТ 17“, път II – 16, „Своге- Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84; С.Трифонов – Началник Асфалтова база „Костинброд“, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД;    И. Иванов – технически ръководител, на който е била възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор, сключен с „Трейс – София“ ЕАД ; М.Т. – строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който е била възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя и С. Попниколова – Директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“.

Днес са били предявени постановленията за привличане под отговорност на 4 длъжностни лица –Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова, а на 22.04.2019 г. предстои привличането на още едно длъжностно лице от Агенция пътна инфраструктура, посочват от прокуратурата.

Наказателната отговорност на петте длъжностни лица е ангажирана за това, че чрез свои действия и бездействия, при условията на независимо съпричиняване са причинили по непредпазливост, заедно с водача на автобуса Григоров, смъртта на 20 пътници и средни телесни повреди на 8 пострадали.

Доказателствата, събрани от прокуратурата са обосновали повдигане на обвинения и на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция „Управление на стратегически инфраструктурни проекти“ и дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, с цел да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага и от това са настъпили значителни вредни последици. Двамата са били привлечени като обвиняеми на 17.04.2019 г.

Според прокуратурата, целяната облага за ДДЗД „Трейс Своге“ се изразява в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти. От това, твърди обвинението, са настъпили значителни вредни последици за водачите на моторни превозни средства, ползващи участък 3 от път ІІ-16 „Своге – Нови Искър“ и това е поставянето им в опасност от реализиране на ПТП, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на стабилност на превозното средство при маневра, вследствие на намаленото съпротивление на хлъзгане на посочения участък.

Разследванията по двете дела продължават.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините