BG | EN

Прокуратурата обвини врачанска престъпна група за разпространение на наркотици и изнудване

акция данъчни
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура повдигнала обвинения на седем участници в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици и изнудване в района на Враца.

Шестима от участниците били задържани при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 17 април 2018 г., а седмият е обявен за издирване, съобщава пресцентърът на прокуратурата.

Групата е била поставена под наблюдение още през 2017 г. след постъпили жалби на пострадали граждани.

Разследващите установили по един от случаите, че в началото на 2017 г. участник в групата дал на възрастна жена от Враца заем от 6 хил. лв. с условието да ги върне на вноски  в рамките на 3 месеца в сметка на неговия брат (също член на групата). Накарал жената да подпише разписка, че е получила от него 10 хил. лева. Завел я и при нотариус, където да подпишат договор за покупко-продажба на жилището й във Враца. В акта било отразено, че тя е продала апартамента за 18 хил. лева, въпреки че 2 години по-рано го е купила за 42 хил. лв. Впоследствие двамата братя накарали жената да изтегли парите, които й превели по банков път, и да им ги предаде. Обяснили, че след като изплати дълга си от 6 хил. лева, ще й върнат жилището. Жената успяла да погаси заема и поискала от единия от братята да й върне апартамента. Той заявил, че не може защото тя изплащала дълга си на брат му, не на него. През лятото на 2017 г. жената е била задържана на летището в Цюрих със 700 г. кокаин и в момента е в швейцарски затвор. Обяснила пред близки, че е била изпратена от братята в Бразилия, за да им пренесе наркотици и срещу „услугата“ да получи обратно жилището си.

Освен за участие в организирана престъпна група, на един от групата са повдигнати и обвинения за закана за убийство и изнудване.

Днес Специализираната прокуратура е внесла в Специализирания наказателен съд искане за „Задържане под стража“ на петима от задържаните. Шестият бил преведен в място за лишаване от свобода, където
да изтърпи наказание от предходно осъждане, от чието изпълнение се е отклонил до задържането му от Специализираната прокуратура и ГДБОП.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините