Прокуратурата обвини бивш шеф на разузнаването за изтичане на класифицирана информация

Илюстративна снимка: пресцентър на прокуратурата

Военната прокуратура в София обвини бившия председател на Държавна агенция „Разузнаване“ Драгомир Димитров за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение.

Според изнесената информация, Димитров, който в момента е генерален консул на България в Мюнхен, се разследва  за това, че през периода от 14 юли до 9 август 2016 година не е организирал и не е контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в ръководената от него агенция.

По този начин, според прокуратурата, за определено дружество е била набавена облага в размер на 91 500 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – бил е осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

Драгомир Димитров е мярка за неотклонение парична гаранция в размер на  5 хил. лева.

Медиапул припомня, че мандатът на Димитров като шеф на разузнаването изтичаше през 2020 година, но през 2018-та той изненадващо напусна поста, като получи дипломатическо назначение.
Изданието обръща внимание, че това не е първият такъв случай и тази практика бе обяснена лично от премиера Бойко Борисов през 2012 година, когато предишният
шеф на службата ген. Кирчо Киров бе освободен от поста и назначен за премиерски съветник. Тогава Борисов казва, че е „правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано – да ги забравят“.
След това Киров получи няколко неокончателни присъди, включително 15 години затвор за присвояване на 5 млн. лева, пише още Медиапул.

Миналата година Военноокръжната прокуратура-София обвини и тогавашния шеф на служба „Военна информация“ Пламен Ангелов и неговия предшественик Светослав Даскалов са извършили длъжностно престъпление – издали са над 500
достъпа до класифицирана информация на НАТО и ЕС в нарушение на закона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам