BG | EN

Прокуратурата обвини бившия депутат Живко Мартинов в изнудване

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура приключва разследването срещу бившия народен представител Живко Мартинов. Престъплението, в което е обвинен Мартинов е изнудване – престъпление, за което законът предвижда наказание Лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 5 хил. до 10 хил. лева и конфискация на имущество на дееца. Предстои внасянето на делото в съда, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Днес, 11.01.2019 г. Живко Мартинов е бил призован в Специализираната прокуратура за предявяване на прецизното обвинение, но не се е явил по здравословни причини. Представен е бил болничен лист до 15.01.2019 г., поясняват от прокуратурата, като допълват, че предявяването на постановлението за привличането му като обвиняем е насрочено за 16.01.2019 г.

По информация на държавното обвинение, Живко Мартинов ще отговаря пред Специализирания наказателен съд за това, че в периода от м. януари 2012 г. до м. януари 2013 г., в гр. Добрич, при условията на продължавано престъпление – с четири деяния, с цел да набави за себе си имотна облага, принудил А. П. П., чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани да извърши нещо противно на волята му- да му предостави 4 тона суров суджук, 30 килограма филе „Елена“ и 30 килограма телешка пастърма, и с това причинил на А.П.П. значителни имуществени вреди в общ размер на 36 168, 20 лева, представляващи равностойността на предоставените вещи.

Обвиняемият бивш народен представител от ПП „ГЕРБ“ се заканил: „Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста“; „Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е пак хубав като предишния суждук. Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба.“; „Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник.“; „Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил.“

Определената мярка за неотклонение на Мартинов е „Гаранция в пари в размер на 20 хил. лева“.

Според пресинформацията, предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителен акт срещу Живко Мартинов в Специализирания наказателен съд.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините