BG | EN

Прокуратурата не откри престъпление с невалидните бюлетини в с. Мустрак

кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Прокуратурата не откри престъпление в случая с разминаването в броя на невалидни бюлетини в протокола и реплика от видеото от изборната нощ, където се споменава друга цифра.

Случаят бе в секцията на свиленградското село Мустрак. Там на видеото, предавано на живо в изборната нощ, броящият съобщава за четири невалидни бюлетини, а в протокола е записана една.

Прокуратурата е направила проверка и установила, че има данни за една бюлетина, попълнена с преференция, като гласуващият не е посочил партията или коалицията, и според снетите сведения на участващите в СИК – с. Мустрак, се определя като недействителна. Тя е била при избора на общински съветници.

Имало и други 6 недействителни бюлетини за избор на кмет на с. Мустрак и 3 такива за кмет на община Свиленград, които са били отразени в протокола.

От преписката на прокуратурата не става ясно дали невалидните бюлетини, за които се говори в 1:17 мин. на отрязък 20:33 от видеото на живо, са за кмет или за общински съветници. Ако са за кмет, няма нарушения, но ако са за общински съветници – има такова. Според наличната информация, не са снети обяснения за това от жената, която е броила.

скрийншот на постановлението на прокурора
Снимка: Иван Атанасов

Констатацията на прокуратурата е, че не е „била придобита нито явна, нито оперативна информация за извършени престъпления във връзка с изборните права на гражданите, както и за купуване на гласове, т.нар. корпоративен вот.

Според обвинителите, не са събрани никакви данни за извършено престъпление от общ характер, в това число и данни за организиране на предлагането или даването на другиго на имотна облага, с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат или в полза на определена политическа партия и/или коалиция, както и за други престъпления от общ характер.

В тази връзка прокурор Стефка Стоянова отказва да образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер и прекратява преписката.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините