BG | EN

Прокуратурата не откри виновни за насилието над деца в габровския дом „Хризантема“

Проверката е установила само един шамар, квалифициран като „лека телесна повреда, причинена на непълнолетен“

На разпрастраненото през януари т.г. видео се вижда, как възпитателка в дома „Хризантема“ нанася удари на лежащо дете с увреждания. Проверката на прокуратурата по случая не откри данни за насилие в дома.
Скрийншот от BIT

Седем месеца след скандалния случай с насилие над деца с увреждания в габровския център „Хризантема“, виновни няма, е заключението на прокуратурата. Заради липса на достатъчно доказателства няма да бъдат повдигани обвинения за изтезаване на малолетни и непълнолетни, както и срещу длъжностни лица – двете посоки, в които работи разследването. С това делото е прекратено от прокуратурата, потвърди за “За истината“ говорителят й в Габрово Людмила Рачева.

Досъдебното производство по случая „Хризантема“ в Габрово започна на 12 февруари т.г. Тогава от прокуратурата обявиха, че „има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за това, че в центъра за деца с увреждания са изтезавани малолетно и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служители“. Назначени бяха експертизи, които да установят получените от децата телесни увреждания и тяхното психическо състояние. „Освен това ще се разследва в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово с цел установяване на евентуално извършени и други престъпления от лица извън заснетите във видеоматериалите“, обявиха от държавното обвинение.

Няма насилие, а само един шамар

В края на миналата седмица проверката е приключила без наличието на данни за изтезаване на деца. Установен е само един случай, квалифициран като лека телесна повреда, причинена на непълнолетен – шамар, казаха от прокуратурата. И уточниха, че се касае за престъпление от частен характер, за което пострадалият може да заведе частно наказателно дело, без да е необходима намесата на прокурор. „Уведомили сме майката на детето за възможностите да защити правата си по съдебен ред“, каза Людмила Рачева.

Без доказателства срещу длъжностни лица

По отношение неглижиране на задълженията от длъжностни лица, пряко отговорни за функционирането на център „Хризантема“, също не са събрани доказателства за повдигане на обвинение. Разследването е проведено по чл. 285, съгласно който „Длъжностно лице, което съзнателно допусне подчинено нему лице да извърши престъпление, свързано със службата или работата му, се наказва с наказанието, предвидено за извършеното престъпление.

„Няма доказателства ръководителката на центъра да е знаела за случващото се“, каза Людмила Рачева. Сигналът срещу ръководителката на центъра Маринела Лазарова бе подаден от директора на „Социално подпомагане“ в Габрово Радостина Братованова. Върху нея също паднаха съмнения, че носи вина за случилото се в „Хризантема“, тъй като на нейно подчинение е Отделът за закрила на детето в Габрово.

В началото бяха два видеозаписа

Скандалът с „Хризантема“ избухна в средата на януари т.г. Тогава директорът на Центъра от семеен тип за деца и младежи с увреждания на ул. „Хризантема“ в Габрово Маринела Лазарова показа видеозаписи, на които се вижда как служителка в центъра удря момиче, засипвайки го с обиди. Записите бяха от 2016 г. и 2017 г., а на въпросите защо се появяват сега Лазарова обясняваше, че е подавала многократно сигнали, на които никой не обръщал внимание. За случващото се в „Хризантема“ тя обвини директорът на дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева, която знаела какво се случва в „Хризантема“, но мълчала. Василева отричаше да знае за записите и подаде оставка под обществен натиск.

Последваха уволнения и сигнали до прокуратурата. Кметът на Габрово Таня Христова уволни Маринела Лазарова, за занижен контрол бе освободена и директорката на Държавната агенция за закрила на детето. Христова и Лазарова също подадоха сигнали в прокуратурата.

Седем месеца по-късно случаят приключи.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

РИОСВ пломбира котела на въглища в “Топлофикация“ – Габрово

Принудителната административна мярка ще бъде в сила докато от топлоцентралата не докажат, че дружеството е предприело достатъчни и ефективни мерки за недопускане на неорганизирани емисии на пепел в атмосферния въздух.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

„Поставил е личните си интереси над тези на правосъдието“ – делото срещу бивш депутат от ДПС е възобновено

кръжният съд в Габрово възобновява съдебното производство срещу Юсеин Вейселов, бивш депутат и водач на листата на ДПС в града за изборите на 2 април т.г.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.