Прокуратурата не намери нарушения в сделката за луксозния апартамент на Цветан Цветанов (допълнена)

Цветан Цветанов
Снимка: „Свободна Европа“

Прокуратурата няма да разследва бившия заместник на Бойко Борисов – Цветан Цветанов, заради аферата „Апартаментгейт„, тъй като не са били събрани данни за извършени „корупционни и други престъпления от страна на Цветан Цветанов“. Това се разбира от постановление на Специализираната прокуратура за прекратяване на проверката по случая и отказ от образуване на досъдебно производство.

Постановлението е от 17 февруари 2020 г. и е подписано от прокурор Валентина Маджарова, но става публично известно на 27 май 2020 г., след като е публикувано от неправителствената организация БОЕЦ, по чийто сигнал е образувана прокурорската проверка.

От него се разбира още, че са приключили и проверките на Цветанов и на „Артекс инженеринг“, възложени на Националната агенция за приходите. По неофициална информация и при тях не са констатирани нарушения.

БОЕЦ сезира КПКОНПИ, ДАНС и прокуратурата на 20 март 2019 г. за случая с купения от Цветан Цветанов апартамент в нова сграда на „Артекс“ в столичния квартал „Изток“ на цени по-ниски от пазарните. Сигналът на БОЕЦ до прокуратурата и КПКОНПИ е относно „съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления извършени от Цветан Цветанов -депутат в 44-то Народно събрание на Република България и Мирянови – собственици фирма „Артекс Инженеринг 2000-5″, както и други неустановени лица“.

Цветанов тогава заяви, че всичко е законно, няма корупция и злоупотреба с влияние, като това ще бъде доказано от компетентните органи, както и че няма кой да го накаже, защото не е извършил нищо нередно. 

Заради „Апаратментгейт“ на Цветан Цветанов все пак му се наложи да се раздели с всички ръководни постове в ГЕРБ. Впоследствие той основа мозъчен тръст за евро-атлантическа сигурност. Аферата доведе и до оставката на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, която също беше купила жилище в сградата на Цветанов. Поста си напусна и друг техен съсед- зам.министъра на спорта и кумица на Цветан Цветанов – Ваня Колева.

През миналата година казусът с апартаментите беше приключен много бързо и от КПКОНПИ, която също не откри конфликт на интереси.

Годишният доклад на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е вестник или информационен сайт, за да бъдат описвани в него скандали като „Апартаментгейт“ или терасата на Пламен Георгиев. Това каза по-късно през деня в парламента председателят на комисията Сотир Цацаров. Той представи в Народното събрание доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), в който се отчита работата на комисията през 2019 г.

  • Подробности за поредната имотна сделка на Цветан Цветанов и семейството му можете да прочетете туктук и тук.
  • Как изглежда луксозната сграда, в която се намира апартамента, придобит от зам. председателя на ГЕРБ, можете да видите тук (видео).
 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам