Прокуратурата на България получи антинаграда за системен отказ да предоставя дължима на гражданите информация

В шест категории Програма Достъп До Информация отличава заслужили активисти в търсенето на информация и порицава лошите практики
Снимка: ПДИ

Прокуратурата на Република България получи антинаградата „Катинар“ на Програма Достъп До Информация (ПДИ) в онлайн церемония за връчване на годишните награди за свобода на информацията. Тази година бе деветнайстото издание на церемонията, която се провежда от 2003 г. винаги на 28 септември – Деня на правото да знам.

Със „Златен ключ” се отличават заслужили с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” се порицават практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.

Заради системен отказ да предоставя информация

журналистът от в. „Сега“ Доротея Дачкова номинира за антинаградата „Катинар“ Държавното обвинение, пише в нейната номинация „като цяло е капсулирана институция, която разпространява информация избирателно и често различни данни остават скрити въпреки обществения интерес“. Според нея „затварянето на държавното обвинение започна по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, но и приемникът му Иван Гешев продължава да следва и дори задълбочава тази линия“.

Примерите за „затваряне“, които Дачкова дава се оказват много. По заявления на Българския Хелзинкски комитет е отказана информация за наказателните производства и осъдените и оправдани лица за престъпления, извършени от расистки и ксенофобски подбуди; за образуваните проверки във връзка със случаите на смърт на деца в домове за деца с увреждания; актовете на административния ръководител на Софийска районна прокуратура, с които е регламентиран вътрешният ред за осъществяване на достъп до преписките; информация, свързана с широко прокламираното от прокуратурата провеждане на битка с т. нар. „битова престъпност“; информация относно фактическата стойност на твърдението на главния прокурор по БНТ, че в България има 95 % осъдителни присъди от всички случаи и др.  

С „Вързан ключ“ бе отличен Държавен фонд „Земеделие“

за най-абсурден или смешен случай при предоставяне на информация. Фондът бе номиниран от ПДИ, която в началото на всяка година прави граждански одит на активната прозрачност на българските институции. През 2021 г. се оказало, че единствено ДФ „Земеделие“ е отказал да предостави информация, поискана по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Абсурдното в случая е, че отказаната информация е била публична на сайта на институцията.

В категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация

почетна награда „Златен ключ“ за цялостен принос към достъпа до информация в България бе присъдена посмъртно на гражданския активист Юлиян Чолаков от Варна за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация и за приноса му към по-голямата отвореност и отзивчивост на институциите. Наградата в памет на Чолаков бе виртуално приета от сина му Александър Чолаков.

Награда „Златен ключ” бе присъдена на Николай Неделчев от София за упоритото и резултатно използване на ЗДОИ като антикорупционен инструмент. В резултат на дела по негови заявления обществото научава мотивите за прекратяването на проверката в случая, станал известен като „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи-за-тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски-зона Банско създава прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация.

Български Хелзинкски комитет е „Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация“.

Организацията получи „Златен ключ“ за активно, последователно и упорито използване на ЗДОИ за достъп до информация, свързана с актовете, издавани от главния прокурор в изпълнение на конституционните му правомощия, както и за съдебните дела, водени срещу Прокуратурата заради десет получени отказа по заявления за достъп до информация. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

Почетна грамота в същата категория получава Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19 и последвалия го наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“.

В средата на февруари т.г. от Института подават заявление за информация до УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, с което се иска информация за получените средства, преминали пациенти и персонала „на първа линия“,, получил допълнително заплащане във връзка с пандемията в периода 13.03.2020г.-31.01.2021г. В 14-дневния срок отговор не е получен, с подкрепата на ПДИ е подадена жалба в съда срещу мълчалив отказ. Делото е спечелено, а резултатът от това е издаденията наръчник за проследяване на парите за справяне с ковид пандемията.

Изпълнителна агенция по горите е „Институцията, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани“

Агенцията бе номинирана от разследващия журналист Генка Шикерова за публичността, която се дава на общественоважни документи, довели до осветяването на нередности в ловни стопанства в страната.

След встъпването си в длъжност, Александър Дунчев веднага постави за приоритет на ИАГ публичността на договорите и разрешителните, използването на онлайн информационни системи и подобряване на възможността за обществен контрол.

Като добра практика журналистката отбелязва създаването на мобилното приложение „ЗАЩИТИ ГОРАТА“ с цел опазване на горите, биоразнообразието и животните в България, чрез подаване на сигнали за незаконни дейности в горите. То е съвместна инициатива на „Гората.бг“, Изпълнителна агенция по горите и гражданския проект „Природен“ и цели приобщаване на гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България, както и подкрепа на дейността на ИАГ.

През 2015 година 28 септември е припознат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам