Прокуратурата нареди проверки по информацията за незаконно подслушване

Снимка: prb.bg

Софийска градска прокуратура е възложила на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства да провери дали в МВР, ДАНС или ГДБОП са извършвани нарушения по прилагането на СРС-та. Това съобщиха от държавното обвинение днес.

Целта на проверката, която е провокирана от медийни публикации, е да установи извършвани ли са нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства (СРС).

Вчера съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов заяви, че 32 души от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са били подслушвани след Нова година, включително и по време на предизборната кампания, като 12 от тях са подслушвани от „Вътрешна сигурност“ на МВР, 12 от ДАНС, а останалите 8 от ГДБОП.

По-късно информацията беше потвърдена и от служебния вътрешен министър Бойко Рашков. По думите на Рашков дори служебният премиер Стефан Янев е бил подслушван. Снощи пред БТА служебният вътрешен министър заяви още, че получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали. По-рано вчера от службата съобщиха чрез БНТ, че правят вътрешна проверка.

Днес Валери Симеонов – лидер на НФСБ, които бяха коалиционен партньор на ГЕРБ в предното правителство, заяви в интервю за „Нова телевизия“, че от свои познати в службите знае, че има незаконно подслушване. 

От градска прокуратура уточняват, че след края на проверката, ще съобщят за резултатите.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам