BG | EN

Прокуратурата пак огласи „доказателсва“, този път по т.нар. шпионска афера

Снимка: prb.bg

Прокуратурата публикува днес в страницата си и изпрати до медиите факсимиле от докладната записка на руски език, подписана от обвинения в шпионаж в полза на Русия председател на движение „Русофили“ Николай Малинов.

От държавното обвинение обясняват, че документът е иззет при претърсването в дома на Малинов и го публикува, водена от интереса на българските граждани да бъдат информирани за действията на правоохранителните органи, а данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Не се разбира до кого е адресирана Докладната записка, нито кога е писана. Документът е озаглавен „Относно: Необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което ние наричаме „Проектът България““. Той изглежда като искане за помощ от страна на Русия за Националното движение „Русофили“, за да може то да изпълни задачите, които си е поставило.

Според написаното, руската държава трябва да бъде убедена, че „днес България представлява колония на САЩ“ и че процесът на нейното „завладяване от Запада е отишъл толкова далеч напред, че вече е трудно да се разчита само на масовите емоции и инстинкти на българите – необходимо е Русия да се върне към своите стратегически дълбочини, една от които е България“. На друго място в документа пише също, че Русия е закъсняла с „връщането си в своите стратегически територии“, а към руската държава се отправя упрек, че „все още чака българите да се справят сами“. Това обаче според него няма как да стане, защото „над четвърт век България се намира изцяло под ударите на САЩ“, за да се промени нейния „цивилизационен избор“, направен още преди 1150 години – православие, принадлежност към славянската култура, русофилство.

България, пише в разпространения документ, чийто автор според прокуратурата е Малинов, трябва да изгражда бъдещето си заедно с Русия, която е по-силна от нас и без която „няма да оцелеем“. Авторът търси помощ за: създаване на силно средство за масова информация (телевизионен канал, информационна агенция), чрез което да се разпространяват послания към русофилската общност; създаване на влиятелен аналитичен център; прерастване на движението в профилирана русофилска партия, която да стане незаобиколим фактор в българския парламент и да се бори за геополитическата преориентация на страната.

В документа са описани идеи за придобиването на печеливши отрасли на българската икономика, като покупката на „Виваком“ с помощта на „Внешторгбанк“ и намиране на инвеститор, така че телекомът да остане под руски контрол.

„С цел създаване на адекватна икономическа основа на нашата дейност ние предприехме действия за безвъзмездно предаване на активи в размер на над 1.5 млрд. евро от страна на бившия банкер Цветан Василев на руския бизнесмен Константин Малофеев. Тези активи не трябваше да попаднат в български ръце, защото българската държава с цялата си мощ ще пречи на тяхното владение и ползване“, се казва в документа.

Според написаното, между януари и март 2015 г. е била постигната договорка в ръцете на Малофеев да бъдат предадени мобилният оператор „Виваком“, предприятията от военно-промишления комплекс „Дунарит“ и „Авионамс“, телевизионните компании ТВ7 и ББТ, но завладяването на телевизиите не се получило, защото държавата не позволила регистрацията на новия собственик с проруски профил.

Прокуратурата публикува и две от трите приложение към Докладната записка – информация за дейността на „Русофили“ и за създаването на икономическа основа за дейността на движението. Третото приложение – автобиография на Малинов не е опубличено.

Сред публикуваните документи има текст на български език, озаглавен: „Придобиване на контрол върху „Дунарит“ от „Емко“, но за този текст не се вижда автор. Приложен е и текст на руски език: „Предложение на Цветан Василев, собственик на „КТБ Груп“, за продажба на активи, които представляват около 9% от БВП на България“, в което са посочени „БТК – Виваком“ и НУРТС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините