BG | EN

Прокуратурата иззе 427 хил. лв. от банкова касета на главния секретар на агенцията за българи в чужбина

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Прокуратурата иззе 427 000 лв. от главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов. Томов е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция.

В съобщение до медиите на държавното обвинение се посочва, че достъп до касетата с парите е имал единствено Красимир Томов.

Парите, открити в различни купюри и валути – евро, долари, британски паундове и левове, не са били декларирани. В данъчната си декларация Томов е бил посочил като сума от спестявания 25 350 лева и 36 хил. лева от заплати, уточняват от прокуратурата.

Парите са открити преди около седмица. Претърсването и изземването на парите от банковата касета, както и описването им като веществено доказателство, е станало едва вчера заради служебна ангажираност на адвокатите на обвиняемия. А се съобщава днес – в отговор на тезата им пред съдебните състави, които оставиха Красимир Томов и Петър Харалампиев в ареста, че по делото няма намерени пари, доказващи престъпната им дейност.

Държавната агенция за българите в чужбина е обект на разследване за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Председателят на Агенцията Петър Харалампиев и главният й секретар Красимир Томов са в ареста, като според съда на този етап са събрани достатъчно данни, че двамата са получавали пари във връзка с издаваните от ДАБЧ документи за доказване на български произход.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините