Прокуратурата изземва културните ценности от офиса на Васил Божков (видео)

Видео: пресцентър на прокуратурата

Продължават претърсванията и иземванията от офисите на бизнесмена Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения, но все още се намира извън България.

Следователи от специализираната прокуратура изземат предмети от фондация „Тракия“, която управлява колекцията антични предмети на Божков.

По информация на прокуратурата, от помещенията на ул. „Московска“ 43 в присъствието на експерти се изземват предмети, имащи белезите на движими културни ценности.

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети, посочват от държавното обвинение. Ще се проверява и дали те имат задължителна регистрация пред Министерство на културата.

В същото време от фондация „Тракия“ обявиха, цитирани от Дневник, че в момента се изземват законни – идентифицирани и регистрирани по всички правила, предмети от колекцията на Васил Божков и обвиниха прокуратурата, че предприема своеволни и незаконни действия, „целящи да разрушат културно-историческото ни наследство“. Според представителите на фондацията, изземването се извършва по начин, който застрашава културните ценности – увити в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти.

Прокуратурата опита да изнесе ценните предмети първо в началото на този месец, но от Фондация „Тракия“ подадехо сигнал до медиите, че артефактите ще бъдат изнесени в чували без гаранции за тяхното съхранение и опазване. Тогава от държавното обвинение увериха, че предметите първо ще бъдат описани, а за изнасянето им ще се погрижи екип с експерти от Националния исторически музей, където ще се съхраняват те.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам