BG | EN

Прокуратурата започва проверка на концесията в Национален парк „Пирин”

Снимка: blagoevgrad-news.com

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил извършване на проверка от Върховна касационна прокуратура на постъпил в прокуратурата сигнал за множество нарушения, престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт, при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”.

Сигналът е постъпил на 26.02.2018 г. и е подаден от Политическа партия  „Зелените“, съобщават от прокуратурата.

Според разпространената днес информация, в сигнала са изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на  договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин”. Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там. Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, като и относно свързаност между „Юлен” АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет.

Цацаров е разпоредил извършване на т.нар. лична проверка, т.е. тя ще бъде следена от един прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините