Прокуратурата започва проверка за загубите на вода от пресъхващия язовир „Тича“

Някои от ръкавите на язовира вече са пресъхнали. На снимката – язовирът край Маломир, Върбица в края на януари 2020 г. Снимка: Диана Желязкова

Окръжната прокуратура в Шумен започва проверка по сигнал за големи течове на вода от язовир „Тича“, който рязко губи обема си и застрашава с водна криза жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Разследването е по повод изнесени от общинския съветник Добромир Драев (Движение „България на гражданите“) данни, че голяма част от подаваната от язовира вода за поливане се губи заради изключително лошото състояние на напоителния канал.

Според Драев, загубите на вода от канала са 90 %, тъй като съоръжението е пробито навсякъде и през годините са му правени само „козметични“ ремонти. Преди два дни общинският съветник публикува видео в профила си във Фейсбук, показващо огромни течове от напоителния канал в района на Велики Преслав. Само в рамките на 3 километра има около 12 аварии по тръбата и течът от тях се събира в огромен водосбор, който изтича в р. Камчия, вместо да напоява земеделските земи.

Предприетите действия на прокуратурата по този сигнал са за евентуално престъпление от общ характер – безстопанственост или друго деяние, свързано с неправилно управление на водите, информират от Апелативна прокуратура.  Язовир „Тича“ се управлява от „Напоителни системи“, тъй като е в разпореждане на земеделското министерство. Същото дружество контролира и подаването на вода за поливни цели от язовира.

Темата е особено чувствителна за Шуменска и Търговищка област заради засушаването през последните години и липсата на нормален приток в язовир „Тича“, както и поради зачестилите аварии по магистралния водопровод за питейни нужди за жителите на Шумен, Търговище и Велики Преслав.

МОСВ дава срок от 3 месеца за осигуряване на алтернативни водоизточници

Междувременно МОСВ (Министерство на околната среда и водите) разпореди спешни действия на ВиК-операторите в Шумен и Търговище за осигуряване на вода от алтернативни източници заради продължаващото тревожно намаляване на нивото на яз. „Тича“. Водата в язовира вече е с влошени качества по показател „мътност“, алармира екоминистърът Емил Димитров в последната си заповед от 13 май. 

На ВиК – Шумен е разпоредено още да предложи техническо решение за утаяване заради получен сигнал за влошаване на качеството на водите в яз. „Тича“ по показател „мътност“.

На дружеството Напоителни системи е поставено условие за напояване на земеделски култури да се използва като алтернативен източник  – язовир „Шумен“.  Действащият от яз. „Тича“ напоителен канал, който е обект на новата прокурорска проверка, вече е спрян.

Министър Димитров обвини местните власти и ВиК-операторите

Министър Емил Димитров от месеци е в задочен конфликт с местните ВиК – оператори и местната власт в Шумен, които се опитва да накара да възстановят алтернативните стари водоизточници.  Екоминистърът вече няколко пъти публично обвинява местните институции, че не правят нищо, за да решат проблема с водата, а само чакат някой друг да им свърши работата.

Още в началото на април Емил Димитров предупреди, че язовир „Тича“ ще бъде сред трите проблемни водоема у нас заради намаляващия приток към него. Затова министърът отдавна призовава в Шумен да бъдат възстановени старите каптажи, които са захранвали града до 80-те години, така че да се осигури алтернативно водоснабдяване на областния център.

„Те чакат или някой да им направи водопровода към язовира, или да им пусне система Дунав. Но това ще стане след години, а на мен водата ми трябва сега, след 10 дни“, заяви екоминистърът пред националната телевизия БНТ, атакувайки шуменската управа. „Аз всеки ден питам: Шумен, вие какво направихте за собствените водоизточници, нали имате кладенци? Те: Ми нямаме пари, нищо! Какво правите за допълнителното водоснабдяване? Ми няма пари!“, пресъздаде министърът диалозите с шуменските институции.

Местната власт чака Борисов и системата Дунав

Въпреки тревожното състояние на яз. „Тича“ и опасността Шумен да се превърне във втори Перник, кметът на града Любомир Христов (ГЕРБ) и прокметското мнозинство в местния парламент отхвърлят няколко конкретни предложения за възстановяване на старите каптажи. Според оценки на директора на новия ВиК – холдинг Илиян Илиев, за отварянето на старите кладенци в Шумен ще са необходими около 7-8 милиона лева. Кметът на града обаче отхвърли предложението дейностите да се финансират от местния бюджет, а групата на ГЕРБ безпрекословно гласува всяко негово искане.  Вместо да възстанови старите сондажи, местната управа зачака помощ от правителството и довършването на система „Дунав“. 

Водата от нея обаче ще стигне до Шумен след няколко години, а градът в момента е изправен пред реален проблем, предупреди министър Емил Димитров.

МОСВ показа плашещи, но напълно възможни сценарии за язовир „Тича“

Според прогнозите на министерството, има опасност в края на годината над 100 000 души в Шумен, Търговище и Велики Преслав да останат на режим. Хипотезата „Перник 2“ е съвсем реална за двата региона, тъй като постъпващият в язовир „Тича“ приток е значително по-малък от разхода на вода и водоемът пресъхва с дни.

Към началото на април язовирът беше с наличен обем 163,069 млн.куб. метра, но полезният му обем е значително по-малък – 123,069 млн. кубика, тъй като има около 40 млн. кубика мъртъв обем.

Само месец и половина по-късно, към 12 май, наличният обем в язовир „Тича“ е 158,295 млн. кубика, отчитат от МОСВ. С този темп на ползване и при хипотеза за нулев приток, в края на 2020 г. обемът на яз. „Тича“ ще падне до около 100 милиона кубически метра – под санитарния мининум, под който водата не е годна за питейни цели и няма да може да се гарантира битовото водоснабдяване, предупреждават от МОСВ. Санитарният минимум на язовира е между 90 и 110 милиона кубика.

Драев: Не ни остава друго, освен да излизаме на улиците

„На шуменци не ни остава друго, освен да излизаме навън и да събаряме кмета, революция трябва да се направи. Защото като спре водата, ще бъде късно, тогава всички ще плащаме заради бездействието на кмета и на неговата група съветници“, заяви общинският съветник Добромир Драев. От началото на годината той неуспешно се опитва да прокара решения в местния парламент за отваряне на старите водоизточници. Всичките му докладни обаче досега бяха отхвърляни от прокметството мнозинство на ГЕРБ. 

Темата за водата беше повод на безрезултатни дебати и на последната сесия в края на април. Тогава стана ясно, че никой не може да каже какво е точното състояние на язовир „Тича“. Управителят на „Напоителни системи“ Христо Николов така и не даде ясни отговори на два много важни въпроса: верни ли са данните за мъртвия обем на язовира и по какъв начин се измерва водата, пускана за поливане.

Сега мъртвият обем на яз. „Тича“ се приема за 40 млн. кубика, но за последно той е бил измерван преди поне 30 години, така че данните не са верни, заяви Драев в сесийна зала. Той цитира експерти, според които мъртвият обем е много по-голям, т.е. безводието ще застигне Шумен много по-бързо от прогнозите. Не стана ясно и как се измерват пуснатите количества вода от язовира.

Стигаме много бързо до мъртвия обем на „Тича“, а стигнем ли до него, приключваме с водоснабдяването на Шумен, предупреждава Драев, който от години следи темата. И поставя въпросите: Къде е кметът? Къде е общинският съвет? Кога някой от местната власт ще се задейства и ще започне да прави нещо за водата? На последните си заседания местният парламент отдели едва 20 хил. лв. за проучвания по водния проблем, което много шуменци оцениха като подигравка с горещата тема.

Именно местната власт трябва да реши проблема с алтернативните водоизточници, тъй като ВиК-мрежата е собственост на Община Шумен, а не на водния оператор, посочват експертите. В този смисъл разпорежданията на МОСВ към ВиК – Шумен да възстанови старите каптажи са насочени към грешен адрес. ВиК-дружеството е само ползвател на мрежата, така че собственикът – община Шумен, трябва да реши проблема, настояват общински съветници.

Но на практика в Шумен действия няма. Засега гражданите са свидетели само на престрелки между институциите с писма, докладни и предупреждения. И се молят градът да не се превърне в Перник – 2…     

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам