Прокуратурата е уличила в шпионаж секретар на руското посолство в София

Снимка: prb.bg

Дипломат, акредитиран в България като първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София е уличен в шпионаж, съобщиха от прокуратурата. Междувременно от пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха, че по тяхна информация към понеделник въпросният дипломат вече не се намира на територията на страната ни.

Досъдебното производство е било образувано по сигнал на ДАНС, според който от септември 2018 г. руският дипломат събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава, посочват от прокуратурата. Според съобщението на държавното обвинение, „В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО“.

На 25 октомври главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил за случая външната министърка Екатерина Захариева, тъй като според Виенската конвенция за дипломатическите отношения, „дипломатическият агент се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на приемащата държава“.

По случая е образувано дело за шпионаж, което обаче е спряно заради дипломатическия имунитет на заподозрения.

В съобщенията не се посочва името на дипломата. Справка на „Свободна Европа“ в сайта на руската дипломатическа мисия в София показва, че длъжността първи секретар се заема от деветима души.

По информация на говорителя на Външно министерство Иван Димов, миналия петък е била проведена среща с руския посланик Анатолий Макаров, на която от българска страна е било отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня в понеделник.

Второ дело за руски шпионаж

За последния месец и половина това е второто дело, по което от прокуратурата обявяват, че разследват шпионаж в полза на Русия. Обвиняем по първото досъдебно производство е председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов.

По неофициална информация на Свободна Европа именно делото „Русофили“ стана повод за посещението на главният прокурор Сотир Цацаров и избрания за негов приемник Иван Гешев в САЩ по-рано този месец. Това е първото официално посещение на Сотир Цацаров в САЩ. Досегашните му официални визити бяха в страни като Турция, Казахстан, Китай и Русия. Извън посещенията си в институции на ЕС, в Европа той е бил в Холандия, Белгия, Германия, Северна Македония, Черна гора, пояснява Свободна Европа.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам