BG | EN

Прокуратурата е прекратила разследването срещу шефове на АПИ за катастрофата край Своге

Снимка: пресцентър на МВР

Софийска градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов за катастрофата край Своге, в резултат на която през лятото на 2018 година загинаха 20 души, съобщи Mediapool. Двамата бяха обвинени, че неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя – „Трейс“.

Според прокуратурата двамата ръководители на пътната агенция не са предприели действия, за да бъде усвоена гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние безопасно за движение.

Установено, че в горния слой на асфалта е използван варовик, който има свойството да се полира при продължителна употреба и не гарантира добро сцепление между
гумите и пътя. Затова бяха повдигнати обвинения и на служители на „Трейс“.

Според разследващите, Глосов и Атанасов са знаели за проблема с некачествената настилка. Разследващите твърдят, че двамата са бездействали, за да спестят на „Трейс“ малко над 60 хил. евро, колкото трябвало да плати фирмата за ремонта.

Глосов бе обвинен в бездействие, защото не свикал извънредно заседание на управата на АПИ, на което да се възложи на Института по пътища и мостове да извърши обследване и оценка на посочения път. След това обследване е трябвало да се докладва отказът на фирмата да се извърши ремонт и подмяна на асфалтово покритие, твърди прокуратурата. В същото време в обвинителния акт няма посочени факти, при които Глосов и Атанасов са били длъжни да действат. Отделно, в управата на АПИ по онова време е имало трима членове. Прокуратурата не обяснява защо изправя пред съда само двама от тях.

Разследването по делото продължи близо две години, но съдия Иван Коев от Софийския градски съд го прекрати, защото по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите, а внесеният обвинителен акт е неясен и съдържа много противоречия. Делото се прекратява, без да е направен опит пропуските да се отстранят.

Mediapool припомня, че близо три години държавното обвинение отчиташе разследването срещу двамата членове от управата на АПИ като едно от делата за пресичане на злоупотребите по върховете на властта.

Миналата седмица, докато Висшият съдебен съвет дебатира искането на правосъдния министър за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, той изтъкна колко активна е прокуратурата в разследванията на корупцията по върховете на властта, но решенията ги взима съдът. Изданието обръща внимание, че в случая с шефовете на АПИ самата прокуратура е решила да прекрати това дело

За катастрофата край Своге има още едно дело, по което обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров, изпълнителният директор в „Трейс“ Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, шефът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и директорът на дирекция в АПИ Стела Попниколова. То беше върнато на прокуратурата от Софийския апелативен съд през месец м.май с мотива, че обвиненията срещу всички освен водача са неясни.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините