Прокуратурата е отказала да образува производство за бариерата към плажа на имота, свързван с Доган

Община Бургас няколко пъти издавала предписания за премахването на бариерата в парк „Росенец“

Снимки: скрийншот видео Дрон Бургас

Бариера продължава да ограничава достъпа до плажа, в района на частния имот, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, сигнализира бургаският общински съветник от „Демократична България“ Димитър Найденов. На сесията на през април Общинския съвет в Бургас промени Подробния устройствен план в района, с което теренът е преобразуван от общински в частен. От Община Бургас посочиха, че многократно са правили проверки в района с поставената бариера. Издавани са и предписания за премахването й, но заключенията на прокуратурата са, че няма данни за извършено престъпление.

Месеци след гласуването в Общински съвет – Бургас, Димитър Найденов прави проверка в района на пътя в парк „Росенец“. Той обясни, че не е допуснат да премине по пътя, който все още е общински, тъй като решението на Общинския съвет все още не е влязло в сила. „Няма правно основание да бъде ограничаван достъпът на гражданите до него. Има охрана, която отказва да пусне хората навътре дори без автомобили. Държи контакт с охраната, която е вътре в имотите чрез радиостанции. Сигнализира се при доближаване на външни хора. Оказа се, че се пропускат лица по списък. Ако не си част от този списък, не можеш да преминеш“, обясни Найденов.

Това е имотът, който се намира зад бариерата

Зам. – кметът на Бургас Чанка Коралска обясни, че откакто е монтирана бариерата преди години, са направни много проверки от страна на Община Бургас, Районната и Окръжната прокуратури.

„Може би това е най-проверяваната бариера от държавата. Тя беше поставена на една несъществуващата улица. За нея има съставен констативен протокол от служители на Общината. Издадени са предписания за нейното премахване. Има и проверки същевременно от Районна и Окръжна прокуратури. Техните заключения са категорични и окончателни – няма данни за извършени престъпления и има категоричен отказ за образуване на досъдебно производство“, обясни тя.

По думите на Коралска Община Бургас не е издавала разрешително конкретно за поставянето на бариерата, а съоръжението е част от план за безопасност към строеж, който се извършва там. Зам.-кметът посочи още, че всички документи, които са съставяни от страна на Общината са били представени на Районна и Окръжна прокуратура, но последвалите проверки са завършили с отказ за образуване на досъдебно производство.

Коралска допълни, че с изменението на Подробния устройствен план няма нито продажба, нито замяна на имот, а става въпрос за трансформиране на собственост.  „На тази основа Община Бургас става собственик на още 1601 кв. м. земя в тази територия“, посочи тя.

В района се планира създаването на нова улица, която да дава достъп на гражданите до бреговата ивица. Там ще бъде създаден и общински паркинг, допълни Коралска.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам