BG | EN

Прокуратурата в Стара Загора е повдигнала обвинение за измама с бързи кредити

Снимка: @outlandos, pixels.com

Окръжна прокуратура – Стара Загора е внесла обвинителен акт в Окръжен съд – Стара Загора с който на съд е предадена обвиняемата Петя Л. През август 2015 г. тя е започнала работа на длъжността мобилен кредитен консултант в дружество в гр.Варна, за област Стара Загора и веднага след това е сключила договор за отпускане на потребителски кредит без знанието на лицето,чиито данни са били използвани.

Впоследствие са били сключени още 54 договора за отпускане на потребителски кредит без знанието на лицата, сочени като кредитополучатели, като последния договор е бил сключен на 16 март 2016 г.

Обвиняемата е  сключила общо 55 договора за потребителски кредити, като за тях създала и използвала неистински документи- договори за потребителски кредит и приложенията към тях – искания за отпускане на кредитите, погасителни планове и удостоверения за  банкова сметка на клиентите, в които подписите  на кредитополучателите са били подправени. В Удостоверенията за  банкови сметки на клиентите – кредитополучатели са били вписвани номерата на 13 банкови сметки на Пеля Л., а не на клиентите. При комплектоване на преписките за отпускане на кредити били използвани фотокопия от лични карти на кредитополучателите. Те са били набавяни от обвиняемата чрез  обяви за работа в нейна фирма, лични контакти с неустановени по делото брокери от други фирми за бързи кредити  или при провеждане на интервюта с кандидати, желаещи да получат кредит.

Така изготвените и подписани документи Пеля Л. изпращала към офиса на дружеството в във Варна за одобрение на искания кредит. Вписаните клиенти кредитополучатели не са  знаели, че са одобрени за поисканите от тях суми.

Обвиняемата получавала лично отпуснатите потребителски кредити, които са били привеждани по 13 банкови сметки – нейни и на управлявани от нея дружества, открити в 11 от клоновете на банки в Стара Загора. Тя разполагала с получените парични средства, като с една част от тях е внасяла суми за погасяване на получените в по-ранен етап кредити, а с другите се е разпореждала в личен интерес, е записано в съобщението на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

Отпуснатата сума от кредитната институция във Варна по посочените 55 броя кредити е в размер на близо 119 хил. лв., а общо погасените вноски са в размер на 38.5 хил. лв. За това престъпление се предвижда наказание „Лишаване от свобода” от 10 до 20 години. Предстои насрочване на съдебно заседание в Окръжен съд – Стара Загора.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините