Прокуратурата в Добрич се самосезира по сигнал за унищожаване на дюни в „Албена“

Снимка: принстскрийн видео БНТ

Окръжната прокуратура в Добрич се е самосезирала след публикации в медии за потенциално унищожаване на пясъчни дюни в курортен комплекс „Албена“. Назначена е проверка, която има за цел да се установи има ли данни за евентуално извършено престъпление, а именно противозаконно унищожение или повреждане на защитена територия или местообитание, съобщиха от държавното обвинение.

Проверката е по сигнал на посетител на плажа в „Албена“, според когото устието на река Батова, която се влива в Черно море, е умишлено изместено, за да се осигури по-голяма плажна ивица.

За унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море е сигнализирал зрител на БНТ. Той заявил, че това е станало с багер на курорта „Албена“.

Теодор Петков обяснява, че посещава плаж „Батовски“ в курорта „Албена“ от години. Разхождайки се там установил, че устието на реката е разширено, като навсякъде по пясъка имало следи от багер. Според него са унищожени и част от дюните в защитената местност.

„Проблемът на този плаж е, че „Албена“ си е позволила да промени вливането на реката, която идва от резерват „Балтата“ в морето. Благодарение на това, с багери са минавали по плажа, за да прокопаят устието и да влиза в морето тази река, са съсипани над 800 метра от плажните дюни на плажа“, разказва пред репортерите на националната телевизия Теодор Петков.

От ръководството на курорта „Албена“ са обяснили, че изместването на устието е естествен процес, а разливането на реката по плажа причинява щети – брегът е подкопан, водата е отнела над 6 000 квадратни метра от плажа, унищожила е и част от дюните. От комплекса много пъти са сигнализирали институциите за проблема.

На определени места река Батова е заблатена и това затруднява нормалното ѝ оттичане в морето. При по-обилни валежи тя наводнява избените помещения на близкия хотел. Затова служители в курорта почистват речното корито, като това винаги е съгласувано с областната администрация в Добрич, посочва в репортажа си БНТ.

„Често се е случвало при покачване на нивото да се пълнят подземните помещения на хотела, мазетата и сервизните помещения, което създава неудобство на гостите“, обяснява пред телевизията Десислава Радева, управител на хотел в курорта „Албена“.

В същото време Теодор Петков, като редовен посетител на плажа, твърди, че на мястото на старото устие сега има нов плаж, който преди не е съществувал. „Това не се е случвало досега никога. Само този сезон е това. Най-вероятно целта им е да си увеличат плажната ивица“, казва той.

По случая ще има проверка. От ръководството на курорта „Албена“ обаче са категорични, че това няма да спаси дюните от разлива на река Батова, защото е природен процес. Решението е изцяло в компетенциите на държавата, твърдят от комплекса.

Днес прокуратурата съобщи, че проверката ще бъде извършена от полицията в Добрич. Държавното обвинение проверява има ли данни за евентуално извършено престъпление по чл. 278в, ал. 1 от НК, който гласи, че противозаконното унищожение или повреждане на защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, се наказва с „лишаване от свобода“ до три години или „пробация“, както и с „глоба“ от две хиляди до десет хиляди лева.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам