Прокуратурата разпореди проверка на плаж „Смокиня“, където РИОСВ не откри нарушения

Снимка: Фейсбук група Аз обичам Созопол

Окръжната прокуратура в Бургас се е самосезирала и е разпоредила незабавна проверка на информацията за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“ в община Созопол, сигнал за което беше подаден от граждани преди няколко дни. Проверката ще бъде осъществена от служители на дирекцията на МВР в Бургас, съобщиха от държавното обвинение. В същото време от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас съобщиха, че са проверили сигналите и не са открили нарушения.

От прокуратурата посочиха, че са дали срок до 19.04.2021 г., в който трябва да бъдат уведомени за предприетите мерки.

Според бургаската екоинспекция, обаче, след заснемане с GPS е било установено, че не се засягат пясъчни дюни със забрана за разполагане на обекти и съоръжения.

Екоинспекторите открили, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти, а местоположението им е обозначено на терен с колчета. Тъй като новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж „Смокини – север“ не е била внесена за съгласуване с РИОСВ – Бургас от инспекцията издали предписание на фирмата – концесионер да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата.

Вчера започването на проверка беше анонсирано и от министерство на туризма, но резултати все още не са обявени.

От Общината Созопол пък изпратили писмо до министерството с предложение да бъдат регламентирани дейностите по експлоатацията на плажовете. В него се иска да се забрани изграждането на диги на плажове, при които не се наблюдава ерозия. Настоява се още да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация с цел разширяване на концесионната площ, както и да се опише начина за санитарно-хигиенно поддържане на плаж.

Община Созопол припомниха, че нямат правомощия да контролират концесионните отношения, а според Закона за устройство на черноморското крайбрежие контрол се извършва от концедента по концесионния договор. Но от администрацията обръщат внимание на факта, че агресивните действия по почистване са в разрез с чл.2 т.6 на същия закон, който задължава опазване на естествения ландшафт и културно-историческото наследство.

В общинската администрация в Созопол са постъпили уведомителни писма от концесионери на 8 плажана територията й за предприемане на действия по почистване и подготовка на плажните ивици в изпълнение на концесионния им договор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам