BG | EN

Бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ще бъде съден за злоупотреба с евросредства

Къщата за гости в Сандански, заради която зам.-министър Александър Манолев (вляво) напусна поста си
Снимка: blagoevgrad-news.com

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев заради къщата за гости в Сандански, построена с европейски средства и използвана като лична вила от семейството му. Заедно с Манолев за представяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз ще отговаря и 25-годишната Ана Димитрова, която формално е била бенефициентът по Програмата за развитие на селските райони.

Това се разбира от съобщение до медиите на прокуратурата, в което имената на Манолев и Димитрова са посочени с инициали.

Обвинителният акт е внесен днес, 07.10.2019 г., пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай, допълват от държавното обвинение.

Според прокуратурата, в периода от 13.05.2013 г. до 14.10.2015 г. обвиняемата млада жена, като едноличен търговец в град Сандански, в съучастие като извършител с Александър Манолев като подбудител и помагач, е представила неверни сведения пред Държавен фонд „Земеделие“ – Областна дирекция Благоевград, пред Държавен фонд „Земеделие“ – София и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ и отдел „Регионална разплащателна агенция“ в Благоевград, за да получи средства от фондове на Европейския съюз.

Самият Манолев, според прокуратурата, подбудил и умишлено склонил обвиняемата за извършване на престъплението. Той й давал съвети и разяснения за процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, необходимите за това документи, а подготовката на проекта, разясненията и снабдяването с необходимата документация са извършени от Манолев, включително и учредяване право на строеж върху собствения му имот. Освен това разследването е установило, че той е осигурил строителните фирми, материалите за изграждането на къщата край Сандански и необходимите средства- 700 хиляди лева от собственото си търговско дружество.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

След публикациите в медиите за къщата за гости, за която Манолев отричаше да е негова, той подаде оставка, а прокуратурата започна разследване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините