BG | EN

Прокуратурата започна проверки на имоти на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов от БСП

илюстратвна снимка ВКП
Снимка: Пресцентър на прокуратурата

Върховната касационна прокуратура е възложила на антикорупционната комисия да извърши проверка по сигналите за извършени престъпления, свързани с придобиването на недвижими имоти от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването й.

По информация на прокуратурата, сигналът, касаещ министър Ангелкова е постъпил днес от група народни представители от партия НФСБ в Парламентарната група на “Обединени патриоти“ и медийни публикации за придобитите от министъра на туризма Николина Ангелкова недвижими имоти, а поводът за проверката на депутата
Валери Жаблянов (БСП) е публикация във вестник „24 часа“ със заглавие: “Депутатът Валери Жаблянов построил вила в „Симеоново“ със заем, но не е декларирал кредит“.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, за историята на всеки от закупените имоти, за актуалното състояние на дружеството – продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и за произхода на средствата за покупката. От нотариусите ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. Ще се търсят обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и за предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия. От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, поясняват от пресцентъра на държавното обвинение.

Извършването на проверките се възлага и на основание Инструкция за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, изрично се посочва в съобщението на прокуратурата по темата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините