Кметът на Варна е обвинен за замърсяването на Варненското езеро с фекални води през 2019 – 2020 г.

Иван Портних
Снимка: Фйсбук профил

Варненската Окръжна прокуратура е повдигнала на варненския кмет Иван Портних обвинение заради допуснатото замърсяване на Варненското езеро с води от мръсната канализация на града в периода 2019 – 2021 г.  

Информацията беше потвърдена от говорителя на Окръжна прокуратура – Варна Радослав Лазаров. Разследването ще се води от Националната следствена служба.

Обвинението е във връзка с прекъснатия през лятото на 2019 г. канализационен колектор, преминаващ през Варненското езеро. Варненският кмет Иван Портних е бил уведомен за аварията още на 20 август 2019 г., но въпреки това е запазил случилото се в тайна от съгражданите си в продължение на повече от 9 месеца – до април 2020 г., когато аварията стана явна през разследване на „Дневник“. Така количеството на силно токсични фекални води, които попаднаха в езерото надхвърли 3 млн. куб. м.

Какви длъжностни престъпления откри прокуратурата в разследването на замърсяването – тук.

Последва ремонт и полагане на нова тръба, за която регионалното министерство отпусна 1,3 млн.лв.

Междувременно от първата авария, до края на ремонта отходните води се вливаха в езерото след т.нар. механично пречистване и замърсяваха химически езерото и най-близките плажове – Аспарухов, Южен и Централен, за което данните на РЗИ-Варна са красноречиви.

В средата на януари 2021 г. се случи нова авария. Тя отново бе крита от гражданите в продължение на двадесет дни след последвалия разлив на отходни води във Варненското езеро, и десет дни след като бяха взети проби от водата му. данните се укриваха., която отново бе крита от гражданите, този път в продължение на 10 дни.

Защо по бреговете на Ваярненското езеро се появиха тонови мъртва риба – тук.

Тръбопроводът е част от по-голям проект за подобряване на водния цикъл на Варна на стойност 5 млн. евро без ДДС. Около 75% от тях са представлявали финансиране от Европейския съюз по програма ИСПА. Изпълнението започва през 2009 г. и след серия перипетии, закъснения и удължавания завършва през декември 2011 г.

Според проектната документация тръбата е трябвало да бъде положена най-малко на 3 метра под езерното дъно.

Но огледът, направен през зимата на 2020 г. както и сонарните снимки от обследването показаха, че по цялата си дължина тръбата е била положена на самото дъно, а не под него. По тази причина тя е била прекъсната най-вероятно от преминаващ кораб.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам