BG | EN

Прокуратурата води бързо производство за купуване на гласове в Тетевен

Илюстративна снимка: Pixabay
Илюстративна снимка: Pixabay

В Районна прокуратура–Плевен е образувано досъдебно прозводство във връзка със сигнал за закупуване на гласове в гр. Тръстеник, съобщи прокуратурата. Районна прокуратура–Тетевен е задържала за 72 часа мъж, срещу когото се води бързо производство за купуване на гласове.

Задържаният в Тетевен мъж е привлечен като обвиняем за това, че на 25.05.2019 г., в Тетевен, област Ловеч, е дал на четири лица и други техни близки имотна облага – пари, сумата от по 20 лева, за да гласуват за определена политическа партия.

Според държавното обвинение, в хода на разследването са събрани достатъчно и категорични доказателства, обосноваващи авторството на деяние, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет до двадесет хиляди лева.

Вчера предиобед главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти в Пловдив, че за нарушения в изборния ден в страната са били образувани 12 досъдебни производства. Схемите за търговия с изборния вот, според главния прокурор, са същите както от минали години. По думите му, до 18 часа в деня преди изборите са били заведени 147 преписки и 13 досъдебни производства, от които едното е прекратено и са останали 12. При предходните избори за Европейски парламент сигналите били над 500.

В деня на изборите прокуратурата съобщи, че до 18 часа са били образувани общо 18 досъдебни производства за престъпления против политическите права в районните прокуратури в Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица, Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като спрямо обвиняем в Тетевен е постановено задържането до 72 часа.

В Стара Загора и Добрич органите на реда са разследвали посегателства върху помещения, ползвани от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт, след проведено бързо производство. Обвинението касае умишлено счупване на витринни стъкла на партиен клуб, поясняват от прокуратурата.

Прокурорските преписки за проверка по сигнали за извършени престъпления против политическите права към 18.00 часа е бил 237. От тях по 172 е постановен отказ за образуване на наказателно производство, а по 65 продължава извършването на проверка.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините