Прокуратурата внезапно откри множество нарушения в знакови строежи по морето

За година свлачището край плажа „Свети Тома“, който е продължение на известния шофьорски плаж от филма „Оркестър без име“, при Алепу е брегоукрепено с четириетажна масивна сграда на груб строеж. Снимка: Фейсбук/Бетономорие

Върховна административна прокуратура (ВАП) е открила множество нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти по Южното Черноморие. Това се разбира от прессъобщение на държавното обвинение от днес.

Проверките са били извършени на 20 и 21 юли 2020 г. в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП и представители на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Бургас, Областна и Морска администрация – Бургас. 

Проверката на „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол е констатирала изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект, посочват от прокуратурата. От там са поискали ДНСК да предприеме компетентните действия във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ (Закона за устройство на територията).

Проверка в местността „Аркутино“ установила, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е било още, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Кметът на община Созопол трябва да предприеме действия за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“ е било установено наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки, посочват от държавното обвинение.

В парк „Росенец“ проверяващите установили, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. В МРРБ липсвал одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, нямало и одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

При проверка на Комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас било констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел – 36 бр. къщи в съответствие с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на  Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е било възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават, посочват от прокуратурата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам