BG | EN

Производители заподозряха опит да бъдат изместени от търговци в училищна програма, финансирана от Европейския съюз

Илюстративна снимка: pixabay.com

Млекопреработватели поискаха оставката на директора на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Според тях от фонда е създаден хаос с наредбите, по които се избират доставчици по програмите „Училищен плод“ и „Мляко“, който цели изместването им в програмата от търговци, предаде БНР.

Двете асоциации на млекопреработвателите и членове, произвеждащи 90 % от легално продаваните на българския пазар млечни продукти, са заявили, че с поредица от промени в наредбите ДФ „Земеделие“ е създал хаос, който цели производителите да бъдат изместени в програмата от доставчици, които са само търговци. В едно от измененията се отнемат дори точките, които се дават като приоритет при класиране на производители на млечни продукти, са обяснили производителите.

Заради всичко това заместник-председателят на националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов смята, че директорът на ресорната дирекция във фонда трябва незабавно да бъде уволнена, а самият директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев трябва да си подаде оставката. В противен случай премиерът Бойко Борисов трябва да се намеси и да поиска отстраняването му, казва Михайлов, цитиран от националното радио.

Двете програми имат осигурено европейско финансиране и битката за тези средства поражда напрежение почти всяка година, посочва още БНР.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините