BG | EN

„Прозрачност без граници“: Промените в Изборния кодекс рушат доверието в институциите

Transperancy International

Асоциация „Прозрачност без граници“ излезе с официална позиция, в която изразява категорично несъгласие с подхода, при който се извършват промените в Изборния кодекс. Според тях промените в изборното законодателство, извършвани в последния момент, без адекватна обосновка и без висока степен на консенсус, създава основания за взаимни политически нападки, води до безсмислено повишаване на градуса на обществената дискусия и руши доверието в институциите. 

От „Прозрачност без граници“ призовават депутатите да насочат вниманието си към прилагането на действащите правила и изпълнението на техния ангажимент към изборния процес. 

Ето и цялата позиция на Асоциация „Прозрачност без граници“ относно извършваните промени в изборното законодателство

Асоциация „Прозрачност без граници“ изразява своето категорично несъгласие с подхода, при който се извършват промените в Изборния кодекс:

– в нарушение на международните стандарти за минимум шестмесечен срок преди датата на избори, което води до непредвидимост на условията както за политическите партии, така и за изборната администрация и останалите институции;

– в условията на непрозрачност и хаотичност в работата на ресорната парламентарна комисия, което не позволява дори на народните представители да бъдат адекватно информирани и да осмислят какви са финалните текстове, които гласуват в пленарна зала;

– с прокарването на предложения в последния момент, дори при неспазване на сроковете, предвидени в Правилника на Народното събрание, за които липсват ясни мотиви и оценка на въздействието върху организацията на изборния процес и върху доверието в политическите партии и в институциите;

– с игнорирането на съществените проблеми в изборния процес и на предложенията за тяхното преодоляване, без дискусия с експерти, политически партии, представители на академичната общност и гражданския сектор.

Припомняме, че промените в изборното законодателство, извършвани в последния момент, без адекватна обосновка и без висока степен на консенсус, винаги са водели до незадоволителни, често и до обратни на целените резултати – не само за обществото, но и за политиците и политическите партии.

Изборните правила и начина на тяхното приемане не са обикновена формалност. Те са основата, на която се гради целия демократичен процес и доверието на гражданите в институциите.

Призоваваме народните представители да бъдат на висотата на заеманата от тях позиция, като насочат своето внимание към прилагането на действащите правила и изпълнението на техния ангажимент към изборния процес. Промяната в Изборния кодекс в движение и без необходимата степен на консенсус създава основания за взаимни политически нападки, води до безсмислено повишаване на градуса на обществената дискусия и руши доверието в институциите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

„Вътрешна сигурност“ задържа служител на МВР за подкуп

Двама души, един от които е служител на МВР, са задържани с оглед проверка на данни за подкупо.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.