BG | EN

„Прозрачност без граници“ настоява общинските съветници да декларират имущество

прозрачност без граници
Снимка: transparency.bg

Асоциация „Прозрачност без граници“ изразява своето несъгласие с обсъжданите промени в антикорупционния закон, които изключват общинските съветници от кръга на лицата, заемащи висши публични длъжности и по силата на това няма да бъдат задължени да декларират своето имущество и интереси пред антикорупционната комисия.

Това се казва в публикувана днес позиция на асоциацията. От неправителствената организация определят това законодателно решение като „много лош политически и обществен сигнал“ и припомнят, че за краткия едногодишен период на своето действие Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество претърпя пет изменения.

От „Прозрачност без граници“ не намират за основателен аргумента на депутатите, че, ако общинските съветници бъдат включени в обхвата на закона, ще „блокира системата за деклариране“ или аргументите за нецелесъобразност за ангажиране на допълнителни материални ресурси. „Противодействието на корупцията не е икономическа дейност, а важен ангажимент на държавата към нейните граждани и към бизнеса“, припомнят от неправителствената организация.

Според асоциацията, статутът на общинските съвети като най-висш орган на представителната демокрация на местно ниво е установен в Конституцията. Общинските съвети са местните парламенти, които се конституират в резултат на преки избори и не е логично от обхвата на антикорупционния закон да се изключат общинските съветници, а същевременно като лица, заемащи висши публични длъжности да бъдат разглеждани ръководители на държавни фирми, бюджетни организации, обществени медии и други, пише в позицията на „Прозрачност без граници“.

В заключение от асоциацията посочват, че ефективното противодействие на корупцията не трябва да се разглежда само като преследване и репресия спрямо потенциални нарушители. Важно измерение на тази дейност и е превенцията, в частност създаването на всеобхватна система за деклариране и проверки на лицата, заемащи публични длъжности. В този контекст запазването на категорията на общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон е инструмент, който ще съдейства за прозрачното и правилно функциониране на институциите на местната власт и местното самоуправление.

От „Прозрачност без граници“ призовават народните представители да не забравят, че ефективната превенция и противодействие на корупцията изискват адекватни законови правила, които позволяват по-ефективна работа на антикорупционните институции и повече прозрачност и отчетност на местните власти пред българските граждани, като изключването на общинските съветници от категорията задължени лица да декларират своето имущество и интереси пред антикорупционната комисия е много лош политически и обществен сигнал.

В края на миналата година депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха законопроект за промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, припомня Дневник. С него се предвижда общинските съветници изцяло и окончателно да се извадят от списъка на лицата, задължени да подават декларации за имущество, интереси и несъвместимости и подлежащи на проверка за корупция като заемащи висши публични длъжности. Аргументът за това е, че броят на общинските съветници в държавата е около 5400 души, а това са твърде много хора и е непосилно да бъдат проконтролирани.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините