Проект за 100 млн. лв. наводни десетки жилища в Смолян

Снимка: Елена Павлова

Десетки са пострадалите смолянчани в квартал „Райково“, след като във водопровода потече вода с налягане над 10 атмосфери. 

Аварията стана преди няколко дни при превключване на ново трасе на ул. „Митко Палаузов”, ремонтирано по водния цикъл в Смолян. Вследствие на високото налягане на водата са протекли вентилите на десетки бойлери, има избити смесители и наводнени жилища. От „ВиК” ЕООД се оправдават с аварирал регулатор за налягане в една от шахтите, а от фирмата-изпълнител на част от проекта „Интегриран воден проект на агломерация Смолян”, на стойност  91 315 975,97 лв., твърдят,  че са си изпълнили перфектно работата. В същото време смолянчани вече няколко дни се борят с щетите в домовете си.

Снимка: Елена Павлова

„Четири от бойлерите са с повредени вентили – във фризьорския салон, вкъщи и в стаите, които даваме под наем, при което през нощта е станало и наводнение. Питам „ВиК“ – кой ще ми поеме щетите – от изтеклите води и възстановяването на бойлерите?“, ядосва се Бинка Колачева – собственик на фризьорски салон и стаи за гости. Строителен хипермаргек в Смолян също бе наводнен, а щетите са за хиляди левове.

Снимка: Елана Павлова

Днес (01.03. – б.а.) комисия от „ВиК” е направила оглед в дома на Емилия Ковачева. Специалистите прехвърлили вината на собствениците на къщата, защото били сложили меки връзки, които били китайски и нямали сертификати. Семейство Ковачеви вече са ангажирали адвокат и смятат да търсят докрай правата си.

„След като са извършвали превключване на новото трасе по водния цикъл, нещо се случва с редуцир вентила и се повишава налягането. Сутринта налягането, което заварихме беше 8,5 атмосфери, в момента е  регулирано на 3”, обясни началник-район Смолян Станимир Димитров. „Който има щети, нека да се обърне към нас и да видим за какво са. Всеки един бойлер има предпазен клапан”, посочи и управителят на „ВиК” Мариян Николов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам