BG | EN

Проектът за обновяване на Планетариума в Смолян е пред провал

Ръководителят на проекта за модернизация на Планетариума инж. Йордан Щонов и Петър Сулинаджиев – представител на „ИСА 2000“ правят първа копка на строителните дейности на 7 октомври 2021 г.
Снимка: Община Смолян

Проектът за обновяване на Планетариума в Смолян се бави необяснимо. Неговото изпълнение започна преди повече от две години – на 30 декември 2020 г. и трябва да приключи след няколко месеца – в края на юли т.г. Но краят на работата е все още далече.

Информацията за хода на изпълнението му няма, а Община Смолян напълно е пренебрегнала задълженията си за публичност по проекта.

Какво се крие зад мълчанието на кметската администрация и способна ли е за няколко месеца да сътвори чудо и безпокойството от провала на проекта да се окаже неоснователно.

Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи след мащабния ремонт, каза през февруари пред журналисти зам.-кметът на Смолян Марин Захариев. Според него строително-монтажните работи са готови на 80-90%. Наложило се е да бъдат направени промени по проекта за покрива, дограмата, направено е било допълнително възлагане, но „нещата са почти напълно изчистени“, заяви с оптимизъм зам.-кметът. Той обаче не обясни защо проектът е драстично орязан, само вметна, че има „промени в оборудването и звездната зала, втория посетителски център, заседателната зала“.

„До началото на март се подават оферти и се надяваме до април да има договор.“ – заяви Захариев. Обществената поръчка, за която споменава зам.-кметът, бе обявена на 3 февруари т. г. Тя е за доставка и монтаж на полусферичен купол (куполен екран), хардуер за дигитална проекторна система, софтуер за управление на планетариум, аудио съраунд система и система за осветление. Срокът за подаване на оферти бе до 8 март. А прогнозната стойност – 1 775 975 лева, без ДДС.

Интерес са проявили три фирми – българската „Контракс“ АД, един от водещите търговци на компютърно и дигитално оборудване, румънската GBC EXIM, лидер в технологичните решения в северната ни съседка, и една малка фирма – „ПСП-СТЕЗА“ ЕООД, появила се наскоро. Дружеството е регистрирано на 20 февруари (две седмици след обявяване на поръчката). Собственик и управител на фирмата е Стефан Захариев, а капиталът й е 500 лева.

Защо новосъздадено дружество с минимален капитал без опит и капацитет е кандидат да изпълнява поръчка за над 2 млн. лева с ДДС и с каква цел го прави са основателни въпроси. Отварянето на ценовите оферти тепърва предстои и едва ли до април ще има договор, както смята зам.-кметът Захариев.

Далеч по-обезпокоителен е фактът, който зам.-кметът мимоходом споменава. А той е, че проектът е осакатен и Планетариумът губи голяма част от оборудването.

На пресконференцията на първата копка за начало на строителните дейности на 7 октомври 2021 г. ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов обяви, че освен доставка и монтаж на цифрова система за планетариум и куполен екран (обект на тази поръчка), ще бъдат доставени и монтирани 120 стола с регулируеми седалки, нов телескоп за обсерваторията, два броя интерактивни екрани и 20 изложбени табла със стойки за фоайето, ще бъде изграден втори посетителски център с интерактивни устройства: Redshiftamp; Blueshift, полярно сияние, Constelation quiz, реалистичен макет на Луната, Solar system explorer, както и озвучителна система и 160 нови столове за киносалона.

Дали напълно са зачеркнати предвидените в проекта втори посетителски център с интерактивни устройства, новите столовете за звездната зала, столовете за киносалона, новият телескоп, кметът Мелемов дължи отговори на смолянчани.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!