BG | EN

Проекти за енергийна ефективност за над 8 млн.лв. ще бъдат изпълнени във Враца

Една от сградите, които предстои да бъдат ремонтирани.
Снимка: Община Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност в Регионалната библиотека, покрития плувен басейн, залата за тенис на закрито, както и Младежкия дом.

Това обявиха от общинската администрация.

Очаква се строително-ремонтните дейности да стартират до два месеца, като в обектите ще бъде подменена дограмата, отоплителната инсталация, ще се ремонтират компрометирани покриви и помещения.

Община Враца ще съфинансира проектите с над 600 000 лв.

Изградена е първата фотоволтаична система на общинска сграда

Снимка: Община Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца вече е изградила първата собствена фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект.

Централата е разположена върху ремонтирания покрив на административната сграда на общинско предприятие „Спорт и туризъм“.

Към момента съоръжението функционира и произвежда електроенергия, която обезпечава собствената дневна консумация на общинското предприятие, обясни заместник-кметът Цветан Стойчков и допълни, че подобни системи ще бъдат изградени и на други общински обекти.

По думите на Стоичков произведената електрическа енергия захранва целия спортен комплекс „Христо Ботев“, затова разходите на клубовете, които ползват базата, ще бъдат редуцирани. Около 700 лв. са спестените средства за електроенергия по-малко от месец след въвеждането на системата в експлоатация.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините