Марешки продължава да строи във варненската Морска градина въпреки забраните

Строителството в имота, собственост на фирма на майката на Веселин Марешки, не спира
Снимка: Фейсбук профил

Независимо, че Община Варна констатира строителство, за което не е издавала разрешение, дейностите в имота на фирмата, собственост на майката на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки продължават. Това установи проверка на място, направена с видео на живо, от общинския съветник от „Демократична България“ във Варна Стела Николова. Освен незаконната (според писмо на Общината) постройка от 217 кв.м. в него в момента се строи и басейн, съобщи общинският съветник.

В края на месец октомври след като се надигна обществено недоволство, имотът беше скрит от външни погледи с двуметрови туи, а строителството продължава без реакция от страна на местната администрация вече най-малко три месеца.

Незаконно е, но няма проблем

От 10 октомври е обществено известно, че в имот на фирмата на майката на Веселин Марешки в Морската градина на Варна се извършват строителни дейности. След многобройни сигнали в социалните мрежи, както и официално писмо, общинската администрация успя да извърши проверка и констатира незаконно строителство от 217 кв.м. От това, обаче, не последва нищо.
Според главния архитект на Варна Виктор Бузев за въпросния парцел не са били издавани строителни книжа. по думите му ставало въпрос само за ремонт на съществуваща сграда.

Според информацията в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в имота действително е имало стара двуетажна постройка с 92 кв.м застроена площ. На същото място обаче в момента се издига сграда доста по-голяма от съществувалата, а в близост до нея се строят още най-малко две едноетажни, които не са отбелязани в кадастъра като съществували по-рано.

В общината било получено уведомително писмо за „текущ ремонт“ на три постройки – двуетажна жилищна сграда, сграда на допълващо застрояване и лятна кухня. Целта била подобряване на техническото им състояние и на енергийната им ефективност.

Според Бузев не било проблем и това, че в кадастралната карта е нанесена само двуетажната сграда, тъй като това не изключвало възможността в миналото в същия терен да са съществували и другите две.

От видео, публикувано в социалните мрежи на 19 декември, въпреки поставените туи, можеше да се види, че строителните дейности текат с пълна сила.

Теренът, в който се строи, се намира в северната част на варненския приморски парк, известна като местност „Салтанат“. Строителството там е забранено. Той е с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ и е с площ от 3791 кв.м. Теренът е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни т.г. от дружеството „Варна фарма М“. Управител и на двете компании е 76-годишната Веска Марешка, майка на Веселин Марешки. Според информоцшята в Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на 69 компании и участва в управителните органи на 100. Самият Марешки е член на Съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам