BG | EN

Програма достъп до информация: Измененията в административното правосъдие са удар върху демокрацията

Програма Достъп до Информация
Изображение: Програма Достъп до Информация

Фондация Програма Достъп До Информация внесе искане до президента  Румен Радев да върне за ново обсъждане от Народното събрание на законопроекта за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс. „Смятаме, че това е един от най-мощните удари върху демократичната система и защитата на основните права на гражданите и юридическите лица от 1989 г. досега и представлява сериозна крачка назад в посока на авторитарната държава, в която липсва адекватен контрол върху законността на актовете и действията на администрацията и върховенство на закона“, се казва в искането на фондацията, подкрепено от 50 български неправителствени организации.

Всички те се обединяват около тезата, че административното правосъдие е от фундаментално значение за защита на основните права на гражданите и юридическите лица, тъй като обхваща защитата на права като: правото на достъп до обществена информация, правото на защита на живота, здравето и околната среда, правото на защита от дискриминация, правото на защита на личните данни, защита правата на детето, защита на свободното движение (обжалване на 24-часовото задържане), защита на правото на собственост (отчуждавания), защита на правото на личен и семеен живот (евикции), защита при упражняването на трудови и осигурителни права, на икономическата свобода и конкуренцията при прилагането на регулаторни и лицензионни режими, защита в сферата на обществените поръчки, концесиите, данъчното право, защита на правото на убежище и много други.

Сред аргументите за връщане на законопроекта за ново обсъждане в пленарна зала са: приемането на текстовете в него при изключителна непрозрачност и процедурни нарушения; безпрецедентното превръщане на редица съдебни производства в едноинстанционни; многократното увеличаване на държавните такси по касационни жалби; за първи път в историята на административното правосъдие ще се събират държавни такси като процент от материалния интерес, като гражданите, търсещи защита в тези случаи ще бъдат натоварвани да плащат такси в размер до 4500 лв.; Въвеждането на държавни такси, изчислени на основата на материалния интерес, е в посока обратна на политиката на Европейския съюз за включване на оценката на екосистемните услуги в държавното управление;  касационните производства ще се разглеждат по принцип в закрити заседания, което е в нарушение на принципите за състезателност и справедлив процес, гарантирани с чл. 121, ал.1 от Конституцията и чл. 6 § 1 от Европейската конвенция за правата на
човека.

С посочените изменения обикновеното 44-то Народно събрание, което заслужава да е с най-нисък рейтинг в историята ни, се подигра с принципа на чл. 120, ал. 2 от Конституцията, според който: „Гражданите и юридическите лица могат да обжалват всички административни актове, които ги засягат освен изрично посочените със закон.“, пишат още от Програма Достъп До Информация и 50-те НПО, в писмото си до президента с искане за ново обсъждане на проекта за изменения на АПК.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Прокуратурата прекрати разследването за доставката на антигенните тестове за ученици

Прокуратурата е прекратила разследването за поръчката на щадящите ковид тестове за деца по времето на здравния министър Стойчо Кацаров.  В мотивите на постановлението за прекратяване е записано, че е...

Жители на Балчик застанаха срещу предложението за двойно увеличение на цената за „Синя зона“ в града

Предложението на общинската администрация, което предвижда "синята зона" от 1 да стане 2 лв. за час трябва да се гледа на заседанието на Общински съвет - Балчик на 23 март.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Още за новините

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.