BG | EN

Провeрка в дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово потвърди факти от разследване на „За истината“

Радостина Братованова, директор на дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово
Снимка: Скрийншот от bTV

Заниженият контрол в дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово от страна на директора Радостина Братованова и началниците на отдели е довел до множество нарушения. Това е констатирала проверка, извършена през февруари т.г. от Агенцията за социално подпомагане.

Заради неизпълнение на служебните им задължения Братованова, подчинените й ръководители на отдели и главният експерт „Информационно обслужване“ в дирекцията ще бъдат предложени за дисциплинарни производства. Това е заявил социалният министър Бисер Петков в отговор на питане от народния представител Кристина Сидорова (БСП).

Без ред и правила

Констатациите на комисията, в която влизат представители на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане, дирекция „Вътрешен одит“ и главна дирекция „Социално подпомагане“ сочат, че са нарушавани както разпоредбите на специализираното законодателство в областта на социалната закрила, така и вътрешноведомствени актове. Нарушени са правилата и процедурите по отпускане, начисляване и възстановяване на социални плащания, реда за предоставяне на социални услуги и дейности по закрила на детето, както и правилата за ползване на служебните автомобили.

Проверката е установила още, че Радостина Братованова е правила искания за дарения, без да е упълномощена за това и „при липса на ясни критерии за подбор на бенефициенти“. В един от случаите Братованова дори снимала в кабинета си деца с предоставени като дарение коледни пакети, без да е поискала разрешение от родителите им, което е грубо нарушение на Закона за закрила на детето.

Връзката с дома в с. Яворец

Документи, намерени в кабинета на Братованова, част от тях на служебния й компютър, са намерени доказателства, че тя има отношение към дом „Златни години“ в с. Яворец, в който се предоставят социални услуги на възрастни хора и чийто собственик е дъщеря й, пише в отговора на министър Петков.

Обвързаността между директора на „Социални грижи“ в Габрово и частния дом в с. Яворец беше констатирана в разследване на „За истината“, публикувано през февруари т. г. Работата по него започна няколко месеца по-рано, а по време на работата бяха открити и обстоятелства, които сочеха, че Братованова действително е ангажирана с дома „Златни години“. Затова на 1 декември м. г. подадохме сигнал до директора на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово Нели Баракова.

Със сигнала си информирахме, че е налице дублиране на дейностите, които Радостина Братованова изпълнява като директор на дирекция „Социално подпомагане“ и услугите, които се предоставят в дома на дъщеря й в с. Яворец.

В сигнала си посочихме също, че една от дублираните дейности е „посредничество при контакти с различни институции“, сред тях и дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово. Друга от посочените конфликтни дейности бе формулирана като „съдействие за снабдяване с помощни средства“ (консумативи, хигиенни материали, лекарства и др.).

Индикации за нарушения

На 31 януари т.г. Нели Баракава отговори, че сигналът е препратен към Агенцията за социално подпомагане и „ако оттам сметнат за необходимо“, ще възложат проверка. По-късно стана ясно, че тя е започнала още същия ден в дома „Златни години“ в с. Яворец от екип на Инспектората към агенцията.

Домът за стари хора в селото е управляван от дружеството „Дара 13“, чийто едноличен собственик е дъщерята на Радостина Братованова Ралица. Тази проверка е продължила до 2 март т.г. и, както става ясно от отговора на министър Петков, тя е била провокирана от подадения сигнал.

За констатирани индикации за нарушения в дома „Златни години“ проверяващите са информирали Районната прокуратура Габрово, Националната агенция по приходите, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните. З

Заради липсата на достатъчно доказателства за конфликт на интереси при изпълнение на служебни задължения от страна на Радостина Братованова, Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси не е била сезирана. Но сигнал е бил подаден до Областната дирекция на МВР в Габрово. Той се отнася до установяването на факти и обстоятелства, касаещи дейността на „Дара 13“ ЕООД. Към момента отговор от ОДМВР Габрово няма.

Втората проверка

Разследването на „За истината“ по случая с Радостина Братованова беше публикувано на 8 февруари т.г. под заглавие „Директорът на „Социално подпомагане“ в Габрово насочва пациенти към дома за стари хора на дъщеря си“.

Още на следващия ден – 9 февруари, екип на социалното министерство е започнал проверка и в дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово, която е приключила на 14 февруари. Резултатите от нея потвърдиха фактите, отразени в журналистическото разследване – обвързаност на Радостина Братованова в качеството й на държавен служител с частния дом за социални услуги, управляван от дружеството на дъщеря й.

Предстои да стане ясно какво наказание ще наложат от Агенцията за социално подпомагане на директора Братованова и подчинените й намерени за виновни. Според Закона за държавния служител най-тежкото дисциплинарно наказание е уволнение, най-лекото – забележка. Наказанието се налага до два месеца след установяване на нарушението, извършено от съответния държавен служител.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините