BG | EN

Проверка по списък – какво (не)чуха от лидера си 300 активисти на ГЕРБ в Любимец

На снимката: Бойко Борисов, кметовете на Любимец, Харманли и Димитровград – Анастас Анастасов, Мария Киркова и Иво Димов, местният активист на ГЕРБ Георги Станков.
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

В деня, в който България отбелязваше годишнината от смъртта на Апостола Васил Левски, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра симпатизанти на партията си в читалището на гр. Любимец. То бе препълнено с хора от Харманли, Симеоновград и Свиленград, които бяха докарани там с автобуси, а имената им бяха проверени по списък.

Изказванията на Борисов в залата бяха прекъсвани с ръкопляскания и със смях, когато подхвърляше шеги за политическите си противници.

На официалната трибуна до лидера си застанаха кметовете на Любимец, Харманли и Димитровград – Анастас Анастасов, Мария Киркова и Иво Димов, активистите на партията Делян Добрев и Георги Станков.

Събитието бе открито от домакина -кметът Анастас Анастасов.

„През последните 12 години по време на управлението на ГЕРБ аз и моят екип променихме града стъпка по стъпка, реализирайки мащабни проекти, десетилетните мечти на любимчани, каза Атанас Атанасов. Тук е мястото от името на моите съграждани и лично от мое име мое име да Ви благодаря, господин Борисов.“

Кметът на Любимец безспорно има защо да благодари! Именно в последния мандат от управлението на ГЕРБ и Борисов той се прочу със съмнителната обществената поръчка за служебния си автомобил (вижте в линка по-долу).


За приемането на еврото

По време на срещата Делян Добрев говорѝ за приемането на еврото, като изтъкна, че ГЕРБ са направили всичко необходимо за въвеждането му, но им е било попречено, без да уточни кога и от кого.

„Чуват се гласове, че едва ли не ние сме приели някакъв закон и затова не може да го приемем (еврото) каза Добрев. Левът, за който сега говорят, че ще спасяват, го няма от 1997 година. От тогава сме във валутен борд и добре че е така. След тази година държавата почна да се развива, особено последните 10 години. По време на нашето правителство, изпълнявайки всички критерии, през 2020 г. България влезе в „чакалнята“ на еврозоната, припомни още депутатът от Хасково. Веднага след това започнаха протестите срещу ГЕРБ, защото някой ги финансира. От тогава досега България загуби своята посока и тръгна назад“, каза още пред активистите на ГЕРБ Добрев.

По повод на думите му е добре да припомним едно разследване на „За истината“ за това как Община Смолян е финансирала родителите и други близки роднини на депутата (вижте в линка по-долу).

Как се „ретранслира“ лъжа?

Бойко Борисов обясни на събралите се в залата, че хората в този край са имали шанса ГЕРБ да направи магистралите „Тракия“ и „Марица“.

„Като тръгнете от София за Русе, на същата дистанция пътувате четири часа и половина и всеки ден там се избиват хора, каза лидерът на ГЕРБ. Тези, дето спряха тези строежи от две години вече, ретранслираха лъжи, опровергани от живота и от фактите. Тук на гръцката и турската граница има една песен „Не аз, животът ще ви го върне.“ Има карма, тя им го върна. По най-грозния и по най-лошия начин. Бог да ги прости тия хора, деца дето умират.“, каза с тъжен глас бившия премиер.

Като коментар на тези прочувствени думи на Бойко Борисов в следващия линк припомняме как ГЕРБ строеше магистрали и какви бяха последствията от качеството им.

Магистрали, магистрали…

Борисов отбеляза също, че сегашното правителство увеличило обхвата и разплащанията по техните договори за магистрала „Хемус“ с два и половина пъти. „Как става така?, попита той. Значи засичат 20% инфлация, а плащат 50% по-високи договори? Аз не мога истински да повярвам“ изрази учудването си той.

Действително не е за вярване как правителството на ГЕРБ финансираше строителството на магистрали в страната. Изненадите, които разкри едно разследване на МВР – в следващия линк.

И „едно голямо благодаря на Джеймс О´Брайън“

Борисов каза още, че политическите му противници не подкрепили военната помощ за Украйна. Тази работа  свършили депутатите на ГЕРБ. Лидерът на партията каза дори, че в интервю след обявяването на новите лица в списъка „Магнитски 2“, ръководителят на Кометата по санкциите към Държавния департамент на САЩ Джеймс О´Брайън много ясно разграничил вината на всеки и това дали тя се отнася за политически партии. „И в тази спекулация едно голямо благодаря на Джеймс О´Брайън, за това че изясни, че ГЕРБ е партията, която всички разчитат да задържи България в европейската общност.“

В действителност О’Брайън изобщо не е казвал това, а нещо съвършено различно! Какво – вижте в следващия линк.

Ако имаше златна малинка за обещания

„Когато идваха тука в хасковско казваха, че има нулева миграция – и това от премиера на Англия, унгарския, австрийския, да не ги изброявам всички. България ни даваха за пример и дадоха близо 300 млн. лв. подарък за това, че българите опазваме така границата“, продължи странната си реч Борисов.

В коментар за „Дойче веле“ обаче Емилия Милчева казва нещо съвсем различно: „Ако имаше златна малинка за обещания на политици, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов щеше да я спечели, при това нееднократно, твърди тя. В реч, продължила близо 40 минути, пред есенната регионална академия на жени-ГЕРБ в Стара Загора, той обяви, че може да се справи с проблема с мигрантите за 15 до 30 дни. Би могъл – ако вместо едноредовата телена ограда на границата с Турция (която правителството му монтира) там съществуваше някогашният кльон от казармените години на Борисов“, написа Милчева. Коментарът й – тук:

„Само ГЕРБ е чист тук!“

„Когато бяхме председатели на евросъюза бяхме с водещите три държави Германия, Франция, Великобритания, тогава се взе решение, че България е най-надеждна граница на Европейския съюз, а от вчера за какъв Шеннген говорим. Нима не четат какво става в България, как каналите за хора работят с  покровителстване, каза на съпартийците си в Любимец Борисов. Да, само ГЕРБ е чист тука, защото при нас миграцията беше нула. За две години кой я възобнови? Какво ги направиха, не знам, но цяла Европа говори каква продънена граница сме“.

Всъщност България не е в Шенген, защото няма никакъв напредък в съдебната реформа, има зле функционираща правова държава, получава убийствени външни оценки за равнището на корупцията и на манипулациите в правосъдието, а охраната на европейската външна граница е нестабилна и съмнителна.

Тези мнения западни политици изразяват години наред, но никога не бяха взимани насериозно от правителствата на ГЕРБ и Борисов. В замяна на това обаче по същото време важни дейности по фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“ бяха заменени с частни компании, които създадоха т.нар. „златен гьол“.

Припомняме за него в линковете, които следват:

Каре за белот и овации

„Кой реши въпроса с „Лукойл“, попита Борисов актива си в Любимец. И си отговори сам: „Пак ние. Ние приехме промяна в законодателството. От 17 юли миналата година ви продънихме ушите, че взимат по един лев от всеки литър, който зареждате. Животът го доказа – войната е кървава! А петрола по-евтини или скъп – не знам.“

Да, животът доказа, че бившият шеф на „Лукойл – Нефтохим“ Валентин Златев бе сред любимите картоиграчи в карето на Бойко Борисов. Вероятно по тази причина цяло десетилетие, което съвпада по време с всички негови мандати като премиер, рафинерията не е плащала данък печалба на държавата, макар оборотите й да са били измервани в милиарди.


„Повече няма да допускам да нападат партията с лъжи и манипулации, завърши речта си пред актива на ГЕРБ в Любимец Бойко Борисов. А залата му отговори с аплаузи и скандирания „Борисов, Борисов!“

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Иван Атанасов
Иван Атанасов е издател и главен редактор на електронното и печатното издание "Сакарнюз". Занимава се с журналистика от 1996 г. Има публикации в почти всички централни медии.

Още от автора

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ивайловград тегли 5 млн. лв. кредит, за да довърши ремонта на античната вила „Армира“

За завършването на ремонта на античната вила "Армира" край Ивайловград ще бъде изтеглен общински кредит в размер на до 5 477 335 лева от Фонд "ФЛАГ".

Само по един кандидат участва в търгове за обществени поръчки в Любимец

Практиката на търговете за възлагане на обществени поръчки в Любимец да се явява само по един кандидат продължава, въпреки подозренията за нерегламентирани практики при провеждането им. Това показа проверка на "За истината". Същото се е случило и при последните две процедури.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".