BG | EN

Проверка потвърди: Има проблем с техническото състояние на стената на яз. „Бързина“

Яз. „Бързина“
Снимка: областна администрация – Враца

Проверката на яз. „Бързина“ е потвърдила, че има проблем с  техническото състояние на язовирната стена и тя не може да изпълнява основното си предназначение – ретензия на високи води вследствие на интензивни валежи, снеготопене или комбинация от тях.

Това съобщиха от областната администрация във Враца след проверката на язовира, който се намира между селата Ботево и Бързина, община Хайредин и е последният в каскада от 15 язовири, изградени в района.

Проверката е част от дейността на назначената със заповед на областния управител на Враца – Стефан Красимиров, междуведомствена комисия, която следи техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на област Враца.

Комисията извършва обследванията по график в периода от 30.05 до 08.07.2022 г., уточняват от администрацията.

През 2018г. правителството е отпуснало 3 млн. лева за ремонт на язовирите Бързина и Рогозен – 1. Тези ремонти са започнали още тогава и в края на 2019г. Рогозен – 1 е бил завършен и приет. 

През пролетта на 2019 г., вследствие на високите води в дясната част на язовирната стена на Бързина, обаче  се образуват каверни, което създава опасност от разрушаване на стената. Тогава експертен съвет взема решение ремонтът да бъде спрян, а стената да бъде прокопана. 

Състоянието на язовирната стена на яз. Бързина в  този й вид представлява опасност при преминаване на високи води през прокопания участък да възникне аварийна ситуация и заплаха за населението. Евентуална приливна вълна няма как да бъде спряна или поне забавена.

 За довършване на този обект необходимата сума през 2019 г. е била 1 775 591.02 лева. Сега вероятно стойността ще бъде по-висока.

Красимиров е поел ангажимент да се запознае детайлно с казуса и в рамките на своите правомощия да предприеме действия за довършването на строителството.

В 14-дневен срок от приключване на обследването комисията ще изготви констативен протокол по образец за всеки проверен обект, придружен с дигитален снимков материал, посочват от областната администрация във Враца.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините