BG | EN

Проверка на екоинспектори в извънработно време търси източниците на силни миризми в Русе

Снимка: РИОСВ – Русе

Екип от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Русе е проверил вчера в извънработно време „Оргахим Резинс“ АД заради постъпили сигнали през деня за миризми, характерни за производството на дружеството, от района на Транспортна болница, Кейовата част, в т. ч. и Градската пречиствателна станция на Русе.

Потърсено е съдействие от „ВиК“ Русе ООД – оператор на канализационната система,  за ревизия на шахтите по колектор „Трети март“.

Силна миризма е усетена в началото на площадката на дружеството, до бившия завод „Дунавска коприна“, в двете шахти, разположени успоредно на пътното платно, отвеждащи битово-фекалните, дъждовните и охлаждащите води от производството, съобщават от екоинспекцията.  

При проверка на Локалната пречиствателна станция (ЛПСОВ) е установена концентрирана миризма на разтворител. При ревизия на приемната шахта експертите са констатирали наслагвания на органични масла, използвани при производството на смоли. Взети са проби от лаборант на ВиК дружеството.

Проследен е потокът на отпадъчните води, като в шахта преди събирателната е констатирана същата субстанция. От там също са взети проби, които ще се изпитват в лабораторията на „ВиК“ – Русе.

РИОСВ – Русе ще продължи да осъществява стриктен контрол на двете дружества, твърдят от инспекцията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините