BG | EN

Проверката на Гешев праща техническия директор на БНР в прокуратурата

Според прокуратурата, основателна причина за спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13 септември не е имало.

Не е имало основателна причина за спиране предаването на програма „Хоризонт“ в ефира на 13 септември т.г. е установила спешната проверка, която главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), под прякото ръководство на зам. главния прокурор Иван Гешев. Материалите от проверката се изпращат на Софийска градска прокуратура с оглед данни за престъпление по служба, извършено от директора на дирекция „Техника“ на БНР, съобщиха днес от прокуратурата.

Безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР сутринта на 13 септември не се дължи на профилактика. Не е съществувал технически проблем, който да изисква прекъсване на сигнала, а отговорността за решението е на техническия ръководител на държавното радио, който ще бъде разследван за престъпление по служба. Това се разбира от съобщението на прокуратурата.

От прокуратурата са установили, че за този период е имало планирана профилактика за три регионални предавателя и че от създаването на „НУРТС България“ ЕАД и БНР до сега никога не са спирани всички предаватели заради специфичните задължения на националното радио по отношение на националната сигурност. Въпреки това, извън по-рано утвърдения график за профилактика, Пламен Костов е поискал на 11 септември профилактиране на целия студиен комплекс на „Хоризонт“, а генералният директор Светослав Костов е сложил резолюция „Да“.

Проверката започна, тъй като по закон БНР е част от стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност, а държавата трябва да гарантира разпространението на програмата му.

Сигналът беше спрян в продължение на близо 5 часа и съвпадна с опита на новото ръководство на националното радио да свали от ефир дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма „Хоризонт“ Силвия Великова, което предизвика бурни реакции в социалните мрежи и протеста на колегите й в БНР.

По време на вчерашното изслушване на генералния директор на БНР в СЕМ той твърдеше, че между двете събития няма връзка.

Пълният текст на съобщението на прокуратурата може да видите тук

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините