BG | EN

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

Влагата в основата на сградата се вижда с просто око
Снимка: „За истината“

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри на труда и социалната политика са похарчени 27 млн. лв. Отчетеният резултат след усвояването на средствата обаче е едва 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

През 2022 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започва изпълнението на проект, чиято цел е формулирана в името му: „Развитие на социалната икономика“. За целта в шест български града са открити офиси и са наети служители, които да организират и ръководят дейностите по проекта. Офисите се намират в помещения, които социалното министерство купува и ремонтира със средства по проекта, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В Габрово обаче част от помещенията са неизползваеми и от министерството ще търсят пари за нов ремонт, защото бюджетът на проекта е изхарчен, обяви преди дни от трибуната на Народното събрание министърът на труда и социалната политика в кабинета на Николай Денков Иванка Шалапатова.

Собственост на улица „Успех“

Имотът в Габрово Министерството на труда и социалната политика придобива през 2023 г. за близо половин милион лева. Съгласно изискванията на проекта, той е в центъра на Габрово. Намира се на ул. „Успех“ и се състои от офиси на петия етаж в сградата и складови помещения на партера, които трябва да функционират като изложбени зали и място за събития.

По-малко от година по-късно тези помещения са празни, защото са подгизнали от влага. В министерството разбират за това едва когато започват да им се задават въпроси. Тогава става ясно, че там, където трябва да има изложбена зала, в която да се провеждат срещи и събития, нищо не се случва, защото по стените има течове и мухъл.

Търси се как водата влиза в сградата

Откъде идват проблемите в приземното помещение на сградата не става ясно дори след проверката, възложена от министър Шалапатова. Според изготвения доклад те „може да са следствие на авария на водопроводната и канализационната мрежа в съседното помещение, което не е собственост на МТСП. Но възможна причина може да бъде и навлизане на повърхностни води поради липса на вертикална планировка или високи подпочвени води, съчетано с липса на хидроизолация на основите на сградата и стените, граничещи със земната основа“. Това прочете от трибуната на парламента Иванка Шалапатова в отговор на питане от габровския депутат Валери Митов („БСП за България“).

Значителен финансов ресурс и съмнителни резултати

Парите, с които е купен имота, са по проект „Развитие на социалната икономика“ на Националния план за възстановяване и устойчивост. В изпълнение на този проект трябва да се създаде мрежа от регионални центрове на предприятията на социалната и солидарна икономика в шест български града – Габрово, Пловдив, Ловеч, Варна, Бургас и Благоевград.

Тези регионални центрове са наречени фокус точки и в тях освен много добри намерения са фокусирани значителен финансов ресурс и съмнителни резултати.

Срещу общия бюджет на проекта от 27 млн. лв., по данни на народния представител Валери Митов, в регионалните центрове от 1 юни 2023 г. до 29 февруари 2024 г. са проведени 2094 консултации с институции, физически и юридически лица. В резултат на тези дейности в Регистъра на социалните предприятия са постъпили 68 заявления за вписване, от тях 45 социални предприятия са вписани, на 17 са издадени заповеди за отказ от вписване и шест са в процес на обработка. Тоест коефициентът на резултатност, според изчисленията на Митов, е 6,5%. Сметките на депутата почти сигурно са верни, тъй като Иванка Шалапатова не оспорва цифрите.

Не е по вина на стротеля

„Съществува риск от невъзможност за изпълнение на етапите и съответно целите, дейностите и индикаторите по инвестицията в Северен Централен район на планиране“, признава тя, като уточнява, че от дирекция „Вътрешен одит“ на повереното й ведомство е направен извод, че „Наличието на влага и мухъл на помещенията, находящи се на етаж 1 от фокус точка Габрово…е довело до невъзможност за използване на помещението по предназначение“.

Съгласно становището на експерт от МТСП “констатираното не е по вина на строителя”, а доказателство за това би трябвало да бъде обстоятелството, че „преди и след закупуване на съответния имот в Габрово е извършен оглед и с този оглед и по документите, с които ние се запознахме, не са констатирани проблеми“, казва вече бившият социален министър.

По документи всичко е наред

Това обяснение не дава отговор как половината от помещенията не могат да се използват, защото са негодни, след като „във всички фокус точки, включително и във фокус точка Габрово, са извършени строително-монтажни работи съгласно дейност I на компонент 1 от проекта“. Кой и на какъв етап от изпълнението на проекта е пропуснал да види, че полови милион лева се дават за място, което няма да изпълни предназначението. На тези въпроси от министерството казват, че строително-монтажните работи са приети през февруари 2023 г. и „по документи не са констатирани проблеми“.

От този отговор се появява съмнение, че качеството на строително-ремонтните работи е прието само по документи. Ако действително е така, не е изнанада, че година по-късно напълно ремонтираните помещения тънат във влага, но остава неясно кой ще понесе отговорнсостта за това.

Пари няма, действаме

Защото министърът не отрича, че е „наложително да се предприемат действия за имота в Габрово“, но в същото време признава, че пари вече няма. Отишли са за оценители на имотите, подбор на персонал, за купуване на офис техника (220 хил. лв.), офис обзавеждане (460 хил. лв.), почистване (120 хил. лв.), доставка на интернет (24 хил. лв), наемане на юристи, заплати на служители (от 1500 до 1920 лв. за всеки), фирма за организиране на събития (обществената поръчка е с прогнозна стойнос близо 900 хил. лв.).

Затова „предвид липсата на средствата за инвестицията за извършване на допълнително обследване и ремонт, да се потърси възможност за финансиране от друг източник в това число и от бюджета на нашето министерство.“, цитира министър Шалапатова доклада на одита, който е възложила. За изпълнението на препоръките в този одит е изготвен и одобрен план, съгласно който „в спешен порядък ще се направи проучване съответно на причините, поради които складовите помещения, находящи се на етаж 1 във фокус точка Габрово, не са годни за използване“.

Празни обещания

Бих желала да Ви уверя, че като министър на труда и социалната политика ще положа всички усилия за изпълнението на реформите и инвестициите, които са ангажимент на нашето министерство по Националния план за възстановяване и устойчивост, включително и по отношение на работата и функционирането на фокус точките и в частност тази на Габрово, уверява Иванка Шалапатова на 22 март т.г.

Към днешна дата от това й уверение няма смисъл, защото в социалното министерство влезе четвърти министър за последните две години, който трябва да произведе резултат от развитието на социалната икономика.

Създаването на т.нар. фокус-точки по проекта „Развитие на социалната икономика“ става по време, когато министър на труда и социалната политика е Георги Гьоков, днес народен представител от БСП. По негово време и на наследника му Лазар Лазаров за две години са похарчени 10 млн. лв. за „развитие на регионален административен капацитет за модернизация на предприятията на социалната и солидарна икономика и въвеждане на индивидуализирани софтуерни, хардуерни, мрежови и пласмент решения”.

Ако това звучи твърде сложно, има и по-просто обяснение – част от парите (6.7 млн. лв.) са за купуването на шест офиса в шест български града, в които се създава фокус-точка. Друга част (близо 3.7 млн. лв.) е за шест регионални базара.

След Лазар Лазаров министър на труда и социалната политика става Иванка Шалапатова, сменена преди ден от Ивайло Иванов. Колко дълго ще остане на поста си той е трудно да се прогнозира. Докато министрите се сменят, стените на фокус-точка Габрово може и да изсъхнат, защото идва лято, но това не прави инвестицията успешна, въпреки, че е на улица „Успех“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Математиката ще реши при кого да отиде четвъртия мандат в Габрово

ДПС или БСП ще вземат мандат от Габрово - това е въпросът преди предстоящите на 9 април избори за български парламент.

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

Още разследвания

Чиновник в Силистра е получавал години наред арендата от държавни земеделски земи

Държавен служител в Областната земеделска служба в Силистра е заменил през 2007 г. свои имоти срещу държавни, след което е продължил да ги от дава под аренда в собствена полза.

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.