BG | EN

Провал за 3.5 млн. лв. – печалната история на „интегрирания градски транспорт“ в Русе

Неработещата система за информация в реално време за движението на градския транспорт в Русе
Снимка: ПП „Глас народен“

Почти осем години след тържественото откриване на автоматизираната системата за транспорт в Русе, изградена с европейски средства, нито един от нейните компоненти не функционира изрядно. 

Поставените валидатори в превозните средства не работят. Повечето от тях вече дори са демонтирани. Редовно се случва електронните табла по спирките вместо да информират гражданите за следващите автобуси или тролеи, да показват китайски йероглифи, или въобще да не работят. Това са само част от неволите на русенци и техния неслучил се “интегриран градски транспорт”. 

За него общината плати скромните 3.5 млн. лева през Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”. Проектът се реализира в периода 2014-2015 г., когато кмет е Пламен Стоилов (ГЕРБ). С парите от Европейския съюз бяха инсталирани 100 информационни табла на спирките, бордови компютри с GPS в превозните средства, валидатори за карти и билети, 25 машини за зареждане на карти, както и интерактивен интернет портал за следене в реално време местоположението на всяка линия. За “успеха си” при изпълнението на проекта Стоилов получи през 2016 г. награда за принос в развитието на инфраструктурата в България. Връчи му я тогавашната министърка на регионалното развитие и благоустройството и негова съпартийка Лиляна Павлова.

Равносметката осем години по-късно по-късно е, че нищо от изграденото не работи. Това се потвърждава и от отговори на въпроси, които редакцията зададе на настоящата общинската администрация. 

Ремонт на ремонта

Сега Община Русе прави опит да възстанови интегрираната системата за градски транспорт “със собствени средства и усилия” – тоест за сметка на русенския данъкоплатец.

Проведена беше обществена поръчка за доставка на 80 нови валидатори на обща стойност 55 916 лева. Спечелилата фирма “ЕН ЕР ДЖИ СОФТ” ЕООД се ангажира да достави, монтира и въведе в експлоатация устройствата, които, както е записано в заданието на поръчката, трябва да осигурят лелеяната “гъвкава система за таксуване в обществения транспорт за гражданите на Русе”.

От общината аргументират нуждата от нови валидатори за превозните средства с това, че закупените с европейски средства преди 8 години вече са “морално остарели” и с “изчерпан технически ресурс и експлоатационна годност”.

“Валидаторите, за които говорите, са инсталирани през 2015 г., т.е. преди 8-9 години. Почти всеки вече има смарт телефон, който използва за период до около 3 години. Аналогичен е случаят с валидаторите, макар и с по-дълъг срок.”, гласи отговорът на общинския пресцентър, откъдето заявяват, че първите проблеми със системата се появяват през 2020 г.

Тогава бяха въведени нови изисквания, касаещи задължителното наличие на QR код на издаваните билети. От Община Русе обясняват, че актуализиране и надграждане на съществуващата система, която да отговаря на новите правила, не е било възможно. Причината – липса на “комуникационната и информационна свързаност между отделните компоненти и централната сървърна система”. 

Проверка в стенограмите на местния общински съвет показва, че първите проблеми с валидаторите в градския транспорт възникват за първи път не през 2020 г., както твърди общината, а още през 2018 г. – три години след официалното пускане на системата. Тогава общинската съветничка от ПП “Глас-народен” Мариета Волф задава въпроси към кмета Пламен Стоилов във връзка със сигнали на граждани за неработещи валидатори в превозните средства. Градската управа отговоря, че “в действително в някои от превозните средства на двете дружества (които обслужват градския транспорт в Русе – бел.а.) оборудването не работи” и поясняват, че установената неизправност не е предмет на гаранционното обслужване.

Един интернет портал със съмнителна ефективност

Това са други два компонента от големия проект за интегриран градски транспорт, който Община Русе реализира между 2014 и 2015 г. посредством Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”. Единствената следа от т.нар. “Интерактивен интернет портал”, която “За истината” откри, е този статичен сайт.

Според официалните съобщения той следва да “дава информация за трафика, местоположението на превозните средства, времето до пристигането им, както и данни за възможни маршрути и линии. Видно с просто око обаче е, че страницата не съдържа нищо подобно. Там има единствено разписанието на линиите на градския транспорт и цените на картите за предплатено пътуване.

Друг интересен компонент са доставените с европейски пари 25 стационарни автомата за зареждане на предплатени карти за пътуване. От 2021 г. те също не работят поради липса на “комуникационна и информационна свързаност”, като към днешна дата част машините се намират в окаяно състояние.

“За истината” изиска от общината информация доколко тези устройства са били използвани от гражданите на Русе преди те, подобно на валидаторите, да спрат да функционират изправно. 

От 2015 г. до 2021 г. приходът от зареждане на карти чрез автоматите е в размер на 192 453 лева. За този период са извършени около 4900 броя зареждания, което означава по около 70 карти месечно или по 3 карти на машина.

Това е печалната история на неслучилия се интегриран градски транспорт в Русе. Градът обаче не прави изключение. В рамките на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.” бяха усвоени средства за подобни проекти в още няколко областни града – Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. И там проблеми не липсваха, дори напротив. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е студент по политология. С журналистика започва да се занимава през националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media още като ученик в Английската eзикова гимназия в Русe. Работи с текст, видео и подкаст. Темите, които го занимават, са социалните проблеми и младежката политика.

Още от автора

Нито едно споразумение с регионалното министерство за инфраструктурни проекти не е подписала Община Русе

Четири месеца след гласуването на държавния бюджет за 2024 г. Община Русе все още е подписала нито едно споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на инфраструктурни проекти.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.

Седем месеца след смъртта на дете съветниците в Русе гласуваха 58 хил. лева за мълниезащита на спортни обекти

Общинският съвет в Русе одобри с абсолютно мнозинство предложението на кмета Пенчо Милков (БСП) за корекция на Бюджета за 2024 г. С нея се отделят малко над 58 хиляди лева за нова мълниезащита на спортните терени в града.

Още разследвания

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.

Безотговорността, която уби Венци – години наред Община Русе е оставила спортни съоръжения без защита от мълнии

Документи, разкриват, че нито едно от спортните игрища в Русе не разполага с изправна мълниезащита. В Община Русе са знаели за проблема отдавна, но допреди нелепата смърт на Венци през лятото на миналата година не са предприети реални мерки за обезопасяване на съоръженията.