BG | EN

Провал за 3.5 млн. лв. – печалната история на „интегрирания градски транспорт“ в Русе

Неработещата система за информация в реално време за движението на градския транспорт в Русе
Снимка: ПП „Глас народен“

Почти осем години след тържественото откриване на автоматизираната системата за транспорт в Русе, изградена с европейски средства, нито един от нейните компоненти не функционира изрядно. 

Поставените валидатори в превозните средства не работят. Повечето от тях вече дори са демонтирани. Редовно се случва електронните табла по спирките вместо да информират гражданите за следващите автобуси или тролеи, да показват китайски йероглифи, или въобще да не работят. Това са само част от неволите на русенци и техния неслучил се “интегриран градски транспорт”. 

За него общината плати скромните 3.5 млн. лева през Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”. Проектът се реализира в периода 2014-2015 г., когато кмет е Пламен Стоилов (ГЕРБ). С парите от Европейския съюз бяха инсталирани 100 информационни табла на спирките, бордови компютри с GPS в превозните средства, валидатори за карти и билети, 25 машини за зареждане на карти, както и интерактивен интернет портал за следене в реално време местоположението на всяка линия. За “успеха си” при изпълнението на проекта Стоилов получи през 2016 г. награда за принос в развитието на инфраструктурата в България. Връчи му я тогавашната министърка на регионалното развитие и благоустройството и негова съпартийка Лиляна Павлова.

Равносметката осем години по-късно по-късно е, че нищо от изграденото не работи. Това се потвърждава и от отговори на въпроси, които редакцията зададе на настоящата общинската администрация. 

Ремонт на ремонта

Сега Община Русе прави опит да възстанови интегрираната системата за градски транспорт “със собствени средства и усилия” – тоест за сметка на русенския данъкоплатец.

Проведена беше обществена поръчка за доставка на 80 нови валидатори на обща стойност 55 916 лева. Спечелилата фирма “ЕН ЕР ДЖИ СОФТ” ЕООД се ангажира да достави, монтира и въведе в експлоатация устройствата, които, както е записано в заданието на поръчката, трябва да осигурят лелеяната “гъвкава система за таксуване в обществения транспорт за гражданите на Русе”.

От общината аргументират нуждата от нови валидатори за превозните средства с това, че закупените с европейски средства преди 8 години вече са “морално остарели” и с “изчерпан технически ресурс и експлоатационна годност”.

“Валидаторите, за които говорите, са инсталирани през 2015 г., т.е. преди 8-9 години. Почти всеки вече има смарт телефон, който използва за период до около 3 години. Аналогичен е случаят с валидаторите, макар и с по-дълъг срок.”, гласи отговорът на общинския пресцентър, откъдето заявяват, че първите проблеми със системата се появяват през 2020 г.

Тогава бяха въведени нови изисквания, касаещи задължителното наличие на QR код на издаваните билети. От Община Русе обясняват, че актуализиране и надграждане на съществуващата система, която да отговаря на новите правила, не е било възможно. Причината – липса на “комуникационната и информационна свързаност между отделните компоненти и централната сървърна система”. 

Проверка в стенограмите на местния общински съвет показва, че първите проблеми с валидаторите в градския транспорт възникват за първи път не през 2020 г., както твърди общината, а още през 2018 г. – три години след официалното пускане на системата. Тогава общинската съветничка от ПП “Глас-народен” Мариета Волф задава въпроси към кмета Пламен Стоилов във връзка със сигнали на граждани за неработещи валидатори в превозните средства. Градската управа отговоря, че “в действително в някои от превозните средства на двете дружества (които обслужват градския транспорт в Русе – бел.а.) оборудването не работи” и поясняват, че установената неизправност не е предмет на гаранционното обслужване.

Един интернет портал със съмнителна ефективност

Това са други два компонента от големия проект за интегриран градски транспорт, който Община Русе реализира между 2014 и 2015 г. посредством Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”. Единствената следа от т.нар. “Интерактивен интернет портал”, която “За истината” откри, е този статичен сайт.

Според официалните съобщения той следва да “дава информация за трафика, местоположението на превозните средства, времето до пристигането им, както и данни за възможни маршрути и линии. Видно с просто око обаче е, че страницата не съдържа нищо подобно. Там има единствено разписанието на линиите на градския транспорт и цените на картите за предплатено пътуване.

Друг интересен компонент са доставените с европейски пари 25 стационарни автомата за зареждане на предплатени карти за пътуване. От 2021 г. те също не работят поради липса на “комуникационна и информационна свързаност”, като към днешна дата част машините се намират в окаяно състояние.

“За истината” изиска от общината информация доколко тези устройства са били използвани от гражданите на Русе преди те, подобно на валидаторите, да спрат да функционират изправно. 

От 2015 г. до 2021 г. приходът от зареждане на карти чрез автоматите е в размер на 192 453 лева. За този период са извършени около 4900 броя зареждания, което означава по около 70 карти месечно или по 3 карти на машина.

Това е печалната история на неслучилия се интегриран градски транспорт в Русе. Градът обаче не прави изключение. В рамките на Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.” бяха усвоени средства за подобни проекти в още няколко областни града – Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. И там проблеми не липсваха, дори напротив. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Кристиян Юлзари
Кристиян Юлзари е журналист на свободна практика. Пише за Factcheck.bg, Euronews Buglaria, За истината и други. Професионалният му път започва от националната платформа за ученическа журналистика sCOOL Media. Вълнува се от темите политика, права на човека и социално неравенство. Носител е на наградите „Валя Крушкина - журналистика за хората“, Web Report и “Червена линия” на Антикорупционния фонд.

Още от автора

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Частен инвеститор подписа договор за 10 години безвъзмездно ползване на Летище Русе

Дружеството “Еърпорт Русе” подписа в понеделник договор с Община Русе за безвъзмездно ползване на местното летище през следващите 10 години. Според договора чрез сделката се цели възстановяване на гражданските полети от и до летището, но зад нея вероятно стоят и бизнес интереси, свързани със самолетни полети за борба с градушките.

Собственикът на брикетната фабрика в Русе съди екоактивист за клевета във „Фейсбук“

Собственикът на дружеството "Терми и Ко", което притежава русенската брикетна фабрика Любомир Стоянов, и съпругата му съдят русенския екоактивист Светлозар Станчев заради негови твърдения, че с дейността си предприятието замърсява въздуха. 

Още разследвания

Търгове на семейни начала, или „я си гледайте работата!“

Служебният министър на земеделието Явор Гечев възстанови в края на 2022 г. директорката на областната земеделска служба в Силистра Гинка Катева с мотива, че била единствената компетентна и способна да организира търгове за наеми на земи от държавен поземлен фонд. Но това не се отнася само до скандалните търгове, организирани от нея за отдаване под наем на земеделски земи, облагодетелствали публично известни лица, като областния координатор на ГЕРБ Тодор Стаматов.

„Демокрация ли? Диктатура за вас“ – служители в държавна болница обвиняват директора си в тормоз

Служители на Държавната психиатрична болница за втори път в рамките на половин година подават сигнал до институциите срещу директора на лечебното заведение д-р Сюзан Садъкова.

Над 4 млрд. лв. пътни неволи

Държавната компания „Автомагистрали“ получи договори за пътища за над 4 млрд. лв. за под две години без публична дискусия по темата и без да се гарантира по-ефективно и бързо строителство.