Провалено дело за конфискация срещу сина на ДПС кадър струва рекордните 327 хил. лв.

Христо Бисеров

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) ще трябва да плати рекордните 327 хил. лв. разноски заради провала на делото си за конфискация срещу доведения син на
Христо Бисеров – Ивайло Главинков, е показала проверка на Mediapool. Комисията
искаше да конфискува имуществото за 4 милиона лева от Главинков, майка му и
фирмата на Главинков „Солари Елов дол“.

Става дума за равностойността на фирмени дялове, суми по банкови сметки, давани от Главников заеми на фирми и вила в Долна баня, пояснява изданието.

Делото за конфискация започна преди 5 години, но се забави заради исканото
тълкуване на закона за конфискацията пред Съда на ЕС. Преди да се провали делото за конфискация срещу Главинков пълен крах претърпя и воденото от прокуратурата дело срещу висшия кадър на ДПС Христо Бисеров и неговите близки.

Съдия Евгения Генева от Софийския окръжен съд пише в своето решение, че КПКОНПИ е била длъжна да посочи конкретните фактически основания за незаконността на придобитото от Главнков имущество.
“За да бъде един източник на средства незаконен, трябва да е бил признат за такъв с окончателен акт в съответното наказателно или административнонаказателно производство“, пише съдията, цитирана от Mediapool. Тя напомня, че наказателното дело срещу Главинков е било прекратено още през 2016 г., защото не са събрани доказателства. Година след това Върховният административен съд е отменил и ревизионния акт на данъчните срещу него. Така мотивите на КПКОНПИ увисват. Съдия Генева напомня, че част от претенциите на КПКОНПИ са погасени и по давност.

Магистратът казва, че дори и да се приеме, че анализът на КПКОНПИ за периода 2007-2009 г. е верен, то Главинков не е успял да представи доказателства за произхода на едва 217 079 лв. от своето имушество. Това е под прага от 250 хил. лв. и не е представлявал „значително несъответствие“ към момента на предявяване на иска. Съдът напомня и, че КПКОНПИ няма убедителни доказателства и за въпросните 217 хил. лева.

Отхвърленият иск ще струва на данъкоплатците изплащането на 157 500 лв. на Главинков, 7 хил. лв. на фирмата и държавна такса в размер на 163 243 лв.

КПКОНПИ може да обжалва решението пред Софийския апелативен съд.

Комисията води дело за кофискация и срещу Бисеров, съпругата му и Главинков за близо 2 милиона лева, но то още не е приключило на първа инстанция, припомня още медията.

Бившият заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров първоначално бе обвиняем за пране на пари, укриване на данъци и недеклариране на сметки в Швейцария пред БНБ. След това прокуратурата бързо се отказа от прането на пари, но се провали в съда и по другите обвинения.

Това превърна Бисеров в един от доказано невиновните висши политици в страната.
Швейцария отказа да изпълни съдебната поръчка от България заради непълноти в искането на прокуратурата, които така и не бяха отстранени.
Бившият депутат осъди и прокуратурата да му плати 7500 лева за незаконно обвинение, а Главинков я осъди за 8 хил. лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам