Срутване или дренажи? – какво се случва на магистрала „Хемус“ между Шумен и Търговище

Борисов кара по неоткритото трасе на Хемус край Търговище.
Снимка: скрийншот от видео във Фейсбук

Участък от 600 метра на новостроящ се лот на магистрала „Хемус“ край Търговище се е срутил в близост до с. Черенча, между Търговище и Шумен. За инцидента съобщи на брифинг по повод нередности при строителството на магистрала „Хемус“ вътрешният министър Бойко Рашков. 

Трасето се изгражда от три фирми. Според управителя на една от тях проблемът е възникнал до бъдещ мост.

Ръководителя на проекта Асен Тодоров, обаче твърди, че срутване няма. Според Тодоров, цитиран от БНР, на 318-я километър на АМ „Хемус“ се правят допълнителни отводнителни мероприятия. По думите му проблемният участък е с дължина 46 метра. В насипа, който е бил направен преди две години, са били открити високи подпочвени води. Строителите са преценили, че това може да създаде проблеми и взели решение да бъдат направени „две дренажни ребра“.

Работи се по отстраняването на дефект на строежа на автомагистрала „Хемус“ в района между Шумен и Търговище. Проблемният участък по трасето е край шуменското село Черенча, съобщи за БТА директорът на Областно пътно управление /ОПУ/ в Търговище Марчо Марчев. По думите на Марчев днес се правят снимки и обследване, за да се изяснят причините. Кадрите ще бъдат изпратени на Агенция „Пътна инфраструктура“ , която като инвеститор трябва да следи за изпълнението на задачите, поясни Марчев.

Днес Рашков посочи, че именно това е трасето, по което преди два месеца лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мина с автомобил (макар то да беше забранено за движение) и критикува служебното правителство, че не е пуснало още готовата според него магистрала. „Точно този участък, посетен от Борисов, се срути. тази порочна процедура, която измисли правителството на Борисов – инхаус на магистрали, предвижда пълна безотговорност. Пита се в задачата кой ще плати за ремонта на строителството на „Хемус“ в този участък?“, попита Рашков.

Как бившият премиер премина необезпокоявано по незавършения и неоткрит за движение участък на магистрала „Хемус“ между Търговище и Шумен и къде отиде – тук

БНР цитира Асен Тодоров, който твърди, че допълнителните строителни дейности нито ще оскъпят строителството на участъка, нито ще забавят изграждането на отсечката.

Шестнадесеткилометровата нова част на „Хемус“ трябваше да се пусне в експлоатация в края на годината.

От МВР и Министерството на регионалното развитие заявиха, че започват проверка по случая.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам