Проблемът с орязания бюджет на БНР стигна до Европейската комисия

Опитът за груба намеса на политици в работата на БНР преди две години предизвика поредица от протести и смяна на ръководството на радиото.
Снимка: АЕЖ – България

Общественият съвет на БНР изпрати отворено писмо до президента, парламента, Министерския съвет и Съвета за електронни медии (СЕМ), в което определя намаления на два пъти размер на бюджетния трансфер, предоставен на Българското национално радио (БНР) от правителството, като опит за налагане на политически натиск и контрол. На днешното си заседание СЕМ от своя страна реши да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намаляването на бюджетите на обществените медии и на самия регулатор, което се случи в последните седмици и дни.

В рамките на месец бюджетът на националното радио беше намален на два пъти.

Първо през април средствата за радиото бяха орязани от правителството с близо 450 хил. лв. Тогава генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с недоумение защо се намалява бюджетът на радиото, мотивирано с държавни разходи заради пандемията, а в същото време за другите две обществени медии – БТА и БНТ, се изсипват милиони.

Инфрмация да е получен някакъв отговор на писмото нямаше, а седмици по-късно последва ново орязване на бюджета на радиото.

В началото на май Българското национално радио е било информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаляване на бюджетната субсидия на Радиото – този път с  388 000 лева. Тогава Балтаков обяви, че този път ще изпрати искане до парламента да наложи мораториум върху намаляване бюджета на БНР. Той отново припомни, че за разлика от БНТ, чиято субсидия беше увеличена с 20 милиона лева, Българското национално радио си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намалява през месец.

В писмото на обществения съвет на БНТ, публикувано след последвалото второ намаляване на бюджета, се припомня, че орязването на средствата за радиото съвпадна с публикуването на годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, където „индексът за свобода на словото от срамното 111 за предходната година България падна с още едно надолу и вече заема още по-срамното 112 място – най-ниско в Европейския съюз.

„Българското национално радио е националната медия, която се ползва с най-голямо обществено доверие – според института Ройтерс към университета Оксфорд три поредни години БНР е на първо място по доверие сред всички медии в страната“, посочват обществениците. Солидаризирайки се с писмото на генералния директор на БНР до Комисията по бюджет и финанси в парламента, те също настояват да бъде наложен мораториум върху намаляването на средствата за БНР, да бъде възстановена бюджетната субсидия в първоначалния й размер, както и да бъде обяснено какво е наложило нейното намаление.

„В противен случай приемаме това действие като санкция и опит за налагане на политически натиск и контрол“, посочва в писмото си Общественият съвет на БНР.

„Като обществена медия с авторитет и най-високо доверие БНР ще е много по-полезно с работата си, а не с покорното приемане на поредната рестрикция, която представлява финансов натиск върху медията. Трудностите, с които обществото ни е принудено да се справя в ситуация на пандемия, предполагат справедливо разпределяне на тежестите. БНР е готово да поеме и поема своята, но това не бива да става за сметка на пълноценното му функциониране“, пише още в писмото.

Членовете на Обществения съвет на Българското национално радио посочват писмото си до институциите, като крайна мярка в стремежа „да бъде прекратен поредният опит за контрол и влияние върху свободните медии“ и с надежда за започване на национална, обществена дискусия за ценностите и опазването на свободата на словото, както и необходимостта от по-бързо актуализиране и приемане на промените в Закона за радиото и телевизията.

Междувременно на днешното си заседание Съветът за електронни медии взе решение да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема. Това стана на днешното заседание на СЕМ, което с четири гласа „за“ и един „въздържал се“ отново избра Бетина Жотева за свой председател с мандат 1 година.

В писмото до Еврокомисията от медийния регулатор ще акцентират върху необходимостта от законова регламентация на нов начин на финансиране на обществените медии.

Според медийния съвет реформата на финансирането трябва да позволи предвидимост в изпълнение на обществената функция на медиите и на самия регулатор.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам