BG | EN

Недоглеждане в новата система за таксуване в градския транспорт на Бургас ощетява пътниците

Снимка: burgasbus.info

При въвеждането на системата за интегриран градски транспорт в Бургас, беше обявено, че гражданите ще могат да пътуват с прикачване на цената на едно таксуване в рамките на 45 мин. По-късно обаче се оказва, че за ползването на тази възможност има условие. Ако във времето между двете пътувания картата с предплатени пътувания бъде заредена, системата приключвапоследното извършено пътуване и по този начин пътникът плаща два пъти.

За подобен случай сигналзира Тони Джендова. „Пътувайки, реших да заредя картата си. Слизайки на Автогара Юг я заредих, връщайки се на спирката, отново хванах автобус. Това се случва в рамките на 13 мин. Отново се валидирах и видях, че пак съм таксувана с 1.30 лв.“, обясни тя. Жената допълни, че се чувства подведена, защото при издаването на картата, никой от служителите на „Бургасбус“ не е обяснил за това условие. Тя посочи като пример и мащабната информационна кампания, която се проведе при въвеждането на проекта за интегриран градски транспорт. В нея беше обяснено, че промените ще са само в ползва на бургазлии.

Оказва се, че този проблем не е единичен случай. Подавани са и други подобни жалби към „Бургасбус“. „Електронната система е част от проекта за интегриран градски транспорт. Фирмата, която разработва тази част е записала софтуера по този начин. Многократно сме търсили решение на въпроса, но резултат не сме постигнали положителен“ , обясни управителят на дружеството Петко Драгнев.

Поради тази причина информация за условието е залепена на касите на автогарите, в Транспортна къща и е публикувана на сайта на „Бургасбус“. Тя обаче не се намира на основните табла, както и по спирките на грдския транспорт.

Според Джендова въпросните бележки не са достатъчни. „За мен това е рекет на финансови средства от тези електронни портмонета на хората. Може би в самата им софтуерна система това не е дообмислено както трябва“, посочи тя.

През 2014 г. четири фирми стигнаха до финалната фаза в конкурса за изграждането на интелигентната транспортна система в Бургас. В крайна сметка обществената поръчка беше спечелена от румънската фирма „УТИ ГРУП“ АД. Тя трябваше да осъществи електронното таксуване в автобусите, автоматичното позициониране на превозните средства, видеонаблюдението по кръстовищата и спирките, както и регулацията на бързата автобусна линия. Общата цена за изпълнението на обществената поръчка беше над 18 млн. лв., без ДДС.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините