„Да, България“: Проблемите с водата в Шумен са заради умишлено източване на огромни ресурси

Пламен Петров – председател на „Да, България“ в Шумен (вляво на снимката) Снимка: Диана Желязкова

Проблемите на водния сектор в Шумен не са резултат от случайности или климатични промени, а се дължат на умишлено източване на огромни ресурси – за това предупреждава местната организация на Движение „Да, България“ в позиция до медиите. 

Водната криза в Перник най-после насочи общественото внимание към проблемите с водата, но за нас те не са нещо ново, защото ние страдаме от тях от години, коментира лидерът на „Да, България“ в Шумен Пламен Петров.  Той припомни, че шуменци плащат най-високата цена в страната, за да получават негодна за пиене вода, по негоден за употреба довеждащ водопровод от язовир, който е без пречиствателна станция и без санитарно-охранителна зона.

Обратно на твърденията на управляващата партия ГЕРБ всичко това не се дължи нито на климатичните промени, нито на случайността, нито на липсата на средства, нито на действията на отделни некомпетентни държавни служители.  Става дума за чисто криминален случай, в който огромни ресурси се източват умишлено с цел финансово облагодетелстване на политически партии и олигархични кръгове, коментират от „Да, България“.

Дясната партия обвинява институциите в България, че са прогнили и не работят в полза на гражданите. „Да, България“ настоява за прозрачност и отчетност от страна на Община Шумен и правителството, които са собственици ВиК Шумен. „Те дължат много отговори на гражданите на Шумен“, подчертава лидерът на шуменската структура Пламен Петров и поставя конкретни въпроси. Какви са икономическите аргументи шуменци да плащат най-скъпата вода в България, след като тя е напълно негодна за консумация?  Кога ще започне изграждането на пречиствателна станция и нов довеждащ водопровод? Каква ще бъде използваната използваната технология и как тя ще гарантира чиста вода, след като липсва санитарно-охранителна зона на язовира, питат още от „Да, България“.   Партията поставя въпроса и за закъснелите ремонти по съществуващия основен водопровод, който непрекъснато аварира, както и за работата на водните централи на язовир „Тича“. „Да, България“ отправя още един въпрос към кмета на Шумен Любомир Христов – дали ще уволни управителя на общинското предприятие „Общински жилища и имоти“ инж. Юлиян Вълчев, който е с влязла в сила присъда за източване на язовир, окончателно потвърдена от Върховния касационен съд. До този момент кметът Христов не е реагирал на присъдата, въпреки че тя беше оповестена официално от пресцентъра на Апелативна прокуратура, а според Окръжната прокуратура в Шумен не е морално човек с присъда за длъжностно престъпление да заема ръководен пост в общинска фирма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам