При поредното замърсяване с отпадни води край шуменския кв. „Дивдядово“ прокуратурата се самосезира

Екоинспекторите са констатирали, че черпателната шахта на съоръжението е пълна догоре, а от шахтата пред станцията изтичат отпадъчни води
Снимка: РИОСВ – Шумен

Окръжна прокуратура – Шумен се самосезира след публикации в местни и национални медия по повод поредно замърсяване с отпадни води на площи край квартал Дивдядово от 23 февруари 2022 година.

Съобщението на прокуратурата до медиите идва след поредица от публикации по повод поредно замърсяване с отпадни води на площи край шуменския квартал Дивдядово.

Според информацията, проверката на обвинанието има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление против околната среда.

Вчера от РИОСВ-Шумен съобщиха за поредно изтичане на битово-фекални води в дере от Канализационната помпена станция (КПС) в кв. Дивдядово.

При обхода е констатирано, че черпателната шахта на съоръжението е пълна догоре, а от шахтата пред станцията изтичат отпадъчни води, постъпващи от канализационната система на квартала. Тези води през околовръстните канавки изтичат в дерето, приток на язовир Соара. Констатираното заустване е вследствие на дефектиране на двете работни помпи. Нарушението представлява неизпълнение на условие от разрешително за ползване на воден обект, посочиха от РИОСВ. От екоинспекцията заявиха още, че ще сезират окръжната прокуратура в Шумен за установяване на виновника на екологичното замърсяване.

Последното явно стана причина в днешното съобщение до медиите от прокуратурата да коментират, че „въпреки твърденията от медийните публикации, в Окръжна прокуратура – Шумен и в Районната прокуратура в града, до края на вчерашния ден, не са постъпили сигнали във връзка със случая, което е наложило самосезирането им.“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам