При два водопровода Свищов редовно остава без вода

Новият водопровод на града се оказал изграден от турски полиетиленови тръби, каквито се използват за поливане на земеделски земи.

Илюстративна снимка: За истината

Град Свищов, който разполага с два водопровода – нов и стар, редовно остава без вода. Причината е, че старият водопровод е изключително амортизиран, а новият е изграден некачествено и от две години не може да бъде въведен в експлоатация.

В момента Свищов и селата Вардим и Царевец се снабдяват с вода от 60-годишен стар и компроментиран стоманен водопровед с редица аварии по трасето, които са трудни за локализиране, съобщава в репортаж от Свищов корепондента на БНР във Велико Търново.

Изграден е нов водопровод, който струвал 4 млн. лв., но още не е въведен в експлоатация защото постоянно регистрира аварии. Опитите да се достави вода по него траят не повече от 2 седмици.

Анализите на наети от Общината хидроексперти, показали като причина за авариите недобър проект и некачествени материали. „Оказа се, че това са полиетиленови партида турски тръби, които се използват за поливане на земеделски земи“,обяснява кметът на Свищов Генчо Генчев пред БНР.

По думите му изпитанията са показали, че полиетиленовият водопровод аварира при налягане на водата от четири атмосфери, а би трябвало да издържа на двойно по-голямо налягане.

Заради некачественото му изпълнение е било заведено дело за безстопанственост, а преписката по него от 2018 година е в Специализираната прокуратура.

От общината искат нови 3 млн. лв. от държавата за „ремонт на ремонта“.

По думите на кмета, е установен проблем и с високото съдържание на манган в питейната вода, която не минава през пречиствателна станция. Сега той се надява новият ВиК холдинг да изгради станция за пречистване на водата от мангана. Една такава станция струва 7-8 милиона лева. „Манганът си е наличен, следят се нормите, няма сериозни повишения“, обяснява Генчев пред кореспондента на БНР във Велико Търново, като уверява, че свищовската вода е годна за пиене.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново също са потвърдили, че не е открито превишено съдържание на манган в градската водопреносна мрежа на Свищов и че няма здравен риск за хората.

„Проблемът с мангана в питейната вода на Свищов е хроничен“, заявява пред БНР директорът на здравната инспекция д-р Евгения Недева, като подчертава, че манганът не е проблем от здравословен характер.

„Манганът създава трудности при експлоатацията на мрежите, тъй като при наднормено съдържание на манган и желязо в тръбите прорастват определени видове водорасли и те запушват лумена на тръбите“. От РЗИ са категорични, че водата в Свищов е годна за пиене

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам