Природозащитници спечелиха на първа инстанция дело срещу изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“

Екоинспекцията в Стара Загора е издала разрешителното за изгаряне на боклук без оценка за въздействие върху околната среда и здравето на хората

ТЕЦ „Брикел“
Снимка: Венелина Попова

Административният съд в Стара Загора реши, че районната екоинспекция неправилно е разрешила на ТЕЦ „Брикел“ да изгаря експериментално отпадъци без оценка за въздействие върху околната среда и здравето на хората. Това съобщават от сдружението „За земята – достъп до правосъдие“, което заведе делото срещу решението на РИОСВ – Стара Загора.

Решението отговаря на

нарастващо обществено недоволство

към увеличаването на броя на централите, които започват да въвеждат по-изгодното за тях гориво от биомаса, RDF и/или нефтошисти, без каквито и да е екологични инвестиции. А за да изгарят отпадъци, централите получават заплащане и нямат допълнителните разходи за купуване на въглеродни емисии, които плащат при използването на въглищата.

Това обаче не отразява здравната цена, която плащат хората, живеещи в близост до големите горивни инсталации. Решението на Административния съд в Стара Загора може да бъде обжалвано и от екоинспекцията, и от ТЕЦ „Брикел“, съобщават от сдружението „За земята – достъп до правосъдие“.

Преди месеци „За истината“ публикува Споразумение между Община Гълъбово и „Брикел“ ЕАД за изгаряне на 500 хил. т. отпадъци в централата на Христо Ковачки, факт, който предизвика

възмущение и протести

сред местната общност, принудена да живее в постоянен риск за здравето си от непрекъснатите обгазявания на остарялата инсталация. А от РИОСВ – Стара Загора отказаха достъп до информация затова дали е било издадено разрешение за това т.нар. „експериментално“ изгаряне на отпадъци от дружеството, за какъв вид отпадъци става дума, в какъв обем и за какъв срок от време.

Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България“ коментира, че въпреки решението на съда, което е в полза на екологичното сдружение, “е крайно време страната ни да има план за преход отвъд въглищата, включващ подобряването на енергийната ефективност, въвеждане на модерни решения за съхранение на енергията и производството ѝ от възобновяеми източници, а не да се залъгваме с фалшиви алтернативи като изгаряне. Така само губим ценно време, в което можем да работим по вече съществуващи алтернативни практики“. А гражданите на общини като Гълъбово са оставени да избират между работните си места в една икономика без бъдеще или здравето на децата си.

България влезе в международните новини, след като преди дни край Милано италианските карабинерите откриха

800 т. боклук, предназначен за внос в България,

където е трябвало да бъде изгорен или заровен. Седемнадесетте ж.п. вагона са били превозвани без документи и разследването в Италия трябва да установи адресът на доставката у нас.

От „Грийнийс“ посочват, че в България тази порочна практика е възможна, заради облекчените процедурите за получаване на разрешително за изгаряне на отпадъци до 100 т. на денонощие. При тези случаи екоинспекциите решават дали е необходима оценка за въздействие върху околната среда. По казуса с ТЕЦ „Брикел“ съдът реши, че биомасата е също вид отпадък, макар че собствениците на централата бяха разделили биомасата от RDF, за да се вместят в това количество от 100 т..

Друга често срещана стратегия е поетапното увеличаване на изгаряните обеми — „Топлофикация – Сливен“, например, първоначално започна с изгаряне на 38,4 тона и след това премина на 70,8 тона на денонощие.

По подобен начин действат почти

всички централи, свързани с бизнесмена Христо Ковачки,

които една по една започват да изгарят отпадъци. Те твърдят, че това е по-благоприятно за околната среда, защото в отпадъците има по-малко сяра, а мълчат за другите вредни замърсители, като тежки метали, диоксини и фурани. Нито едно от тези твърдения обаче не е доказано до момента, защото точното съдържание на горивото от отпадъци не е ясно, а централите и институциите отказват да предоставят тази информация, посочват в прессъобщението си от сдружението „За земята – достъп до правосъдие“ по повод решението на Административния съд в Стара Загора.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам